Isplamska i hrišćanska veroispovest dominiraju Evropom, a različita pravila su ono što ih karakteriše.

Jedno od najpoznatijih u islamu jeste pokrivanje žena na različite načine: dok neke žene hidžabom pokrivaju glavu, kosu i vrat, neke nose nikab od glave do pete sa otvorom za oči ili, pak, burku koja nema ni takav otvor, već samo prozirnu mrežicu za oči.

Koje će se žene odlučiti na nošenje neke od ove odeće zavisi od različitih faktora: regijskih uverenja, kulturoloških normi i zakona određene zemlje.

Na primer, u islamu, hidžab je obaveza za sve žene nakon puberteta, dok ga mnoge žene nose kao izraz svoje vere.

Zbog takvih pravila, širom Evrope i sveta postoje specifično organizovani hotelski kompleksi, plaže, komercijalni objekti.

Crna Gora se može pohvaliti plažom za žene koje nose hidžab

Naša komšijska zemlja, Crna Gora – jedna od omiljenih destinacija svih naroda iz regiona za letovanje – dobila je plažu koja je namenjena ženama koje nose hidžab. Mestu Ulcinj, koje se s jedne strane graniči sa Albanijom, pripala je je titula prvog grada na Jadranu koje ima ovakvu plažu. Ona će biti zatvorenog tipa, raspolaže sa 10-20 ležaljki, a svim drugima biće zabranjen pristup. Plaža je peščana, ograđena i rezervisana samo za žene.

Poznato je da su u Ulcinju muslimani većinska populacija stanovništva. Prema podacima popisa iz 2011. godine, oko 73 posto ukupne populacije izjasnili su se kao muslimani.

Ovakve plaže u svetu nisu potpuna nepoznanica, iako ih nema previše. Verovatno ih najviše ima upravo u zemljama koje su većinski muslimanske, poput Turske i Albanije, ali postoje i druge, poput Grčke ili Španije.

Na primer, Rodos. Za ovo grčko ostrvo kažu da je jedna od najboljih destinacija u Grčkoj za muslimasne vernike. Na Rodosu ima mnogo otomanske istorije koju možete istražiti, fantastične plaže i restorane organizovane za muslimane.

Na ostrvu postoji nekoliko istorijskih džamija koje takođe možete posetiti.

S druge strane, Španija – Marbelja. Ovaj grad je "svetionik" za posetioce koji su muslimanske veroispovesti nudeći oazu pogodnosti koje su neprimetno usklađene sa muslimanskim načinom života.

Od restorana u duhu Islama i objekata za molitvu do plaža pogodnih za porodice i smeštaja koji vode računa o kulturnim potrebama, Marbelja se pokazala kao destinacija koja poštuje raznolikost i inkluzivnost. Bilo da šetate kroz istorijske četvrti, uživate u lokalnoj kuhinji ili jednostavno upijate sunce sa mirom, Marbelja se ističe kao privlačan prostor za muslimanske posetioce, piše sajt Everything Marbelja.

Primer Ulcinja, dakle, nije jedini u Evropi, ali je svakako vredan aplauza.

(JA/EUpravo zato)