Grčka je definitivno glavna letnja destinacija mnogih Srba, a dve trećine putnika se odlučuje upravo za ovu zemlju.

Ne računajući brojna ostrva koja su tradicionalno popularna i među našim turistima, poput Krfa, Zakintosa, Rodosa ili Skijatosa, vozači se većinski odlučuju za Halkidiki.

Prema podacima iz prethodnih godina, oko 70 odsto srpskih turista putuje organizovanim prevozom, avionom ili autobusima, a oko 30 odsto privatnim automobilima.

Osim smeštaja, važno je dobro izabrati pravi termin za polazak na put kako bi se izbegle velike gužve na granicama, skupiti neophodnu dokumentaciju, ali i ne zaboraviti na dodatne troškova putarina i drugih nameta.

Koji put je brži?

Do Grčke se automobilom može doći i preko Albanije, ali se taj put izuzetno retko koristi.

Naši ljudi se odlučuju za prelazak preko Severne Makedonije ili Bugarske zavisno od toga odakle kreću. Većina bira Makedoniju, ali turisti sa juga Srbije radije idu preko bugarskih puteva, kao i oni koji eventualno letuju na Tasosu, Asprovalti ili Stavrosu.

Ako se iz Beograda kreće do Soluna, put preko Severne Makedonije je kraći za nešto više od 40 kilometara, a slobodno može da se tvrdi i da je kvalitetniji jer je sve praktično auto-put, osim jedne male deonice u Grčkoj, kada se vozite širokim magistralnim putem.

Važno je istaći da se kod Soluna sprovode radovi na obilaznici, pa se vozači upozoravaju na velike gužve.

Gde je najbolje sipati gorivo na putu do Grčke?

Od Beograda do Soluna, preko Severne Makedonije, ima 630 kilometara, a preko Bugarske 671 kilometar.

Ipak, koliko ćete za tih 40-ak kilometara uštedeti na benzinu, toliko će vas više koštati putarine. Naime, preko Makedonije je potrebno izdvojiti 51 evro u oba pravca, a preko Bugarske 46.

Najveća ušteda, međutim, može da se ostvari zavisno od toga gde ćete točiti gorivo, a najjeftinija varijanta, posebno ako vozite dizelaša je - Severna Makedonija (malo skuplja je Bugarska). Naime, pun rezervoar od prosečnih 50 litara tamo će vas koštati 60 evra, a u Grčkoj ako imate benzinca skoro 100 evra.

Najbolje je da se gorivo do vrha napuni u Severnoj Makedoniji ili Bugarskoj, a onda se samo dopunjava u Grčkoj, odnosno, u Srbiji po povratku.

Put preko Severne Makedonije

Ruta preko Severne Makedonije je realno brža i bolja, naročito poslednjih godina nakon što su završeni auto-putevi.

U Makedoniju se ulazi na graničnom prelazu Tabanovce (alternativa Prohor Pčinjski), a onda vas put vodi pored Skoplja i Velesa ka Đevđeliji i Evzoniju, mada imate i rezervnu varijantu na Dojranu koju pretežno koriste oni koji idu na Tasos ili koji žele da izbegnu gužvu na Evzoniju.

Putarina od Beograda do Preševa, u jednom pravcu, iznosi 1.720 dinara. Cena kroz Severnu Makedoniju se nije menjala, plaća se na pet naplatnih rampi i cene su od 1,5 do 2 evra. Sveukupno to je 8,5 evra u jednom, odnosno 17 evra u oba pravca. Putarina može da se plati u makedonskim denarima, ali može i u evrima. Postoji i mogućnost plaćanja svim karticama.

Automobili na grčko-bugarskoj granici
Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia Automobili čekaju na grčkim prelazima

Na rampama jedino ne primaju metalni novac ispod jednog evra.

Na putu do Halkidikija u Grčkoj ćete morati da stanete na dve naplatne rampe (kod Evzonija i Soluna) i izdvojite oko tri evra. Ipak, oni koji planiraju da idu malo dalje, moraće malo više i da plate putarine. Do Tasosa 8,55 evra, Lefkade 16,90, Parge 13,25, Paralije 5,70, Asprovalte 7,45 evra...

Za razliku od Bugarske, gde su vam dovoljna vozačka i saobraćajna dozvola, u Severnoj Makedoniji je za vozače obavezan zeleni karton za koji ćete morati da platite još oko 2.000 dinara.

Put preko Bugarske

Od Niša put vas vodi ka Pirotu i Dimitrovgradu, graničnom prelazu Gradina gde ulazite u Bugarsku. Odatle sledi deo ka Sofiji i Blagoevgradu, do prelaza Promahonas, na bugarsko-grčkoj granici.

Put preko Bugarske je duži za 40 kilometara, ali ponekad i za više od sat i po vremena. Putarina Beograd - Dimitrovgrad u jednom pravcu je 1.510 dinara, a ako se odlučite za nešto gori put preko Bugarske, nećete plaćati putarine, već ćete morati da kupite vinjetu, a cena jedne takve koja važi mesec dana je 15 evra.

Cene vinjeta kroz Bugarsku

- vikend - od petka u 12 do nedelje u 23:59 - 10 BGL (5€)

- važnost 7 dana - 15 BGL (8€)
- važnost mesec dana - 30 BGL (15€)
- važnost 3 meseca - 54 BGL (28€)
- važnost 12 meseci - 97 BGL (50€)

Na putu do Halkidikija oni koji idu preko Bugarske za putarinu u Grčkoj moraće da dodaju još nešto više od evra (Asprovalta).

Pogodnost koju donosi put preko Bugarske je što vam neće biti potreban zeleni karton.

Ranijih godina “bugarska ruta” je bila nešto skuplja zbog benzina, ali prema poslednjim podacima cena goriva u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji sada je veoma slična. Bugarsku vinjetu možete kupiti na granici, onlajn ili na nekoj od pumpi u Srbiji pre graničnog prelaza. Kazna ako nemate vinjetu je 50 evra.

Putarine kroz Srbiju

Subotica - Preševo 2.450 dinara
Beograd - Preševo 1.720
Novi Sad - Preševo 2.010
Niš - Preševo 700 ili 790
Beograd - Dimitrovgrad 1.510
Novi Sad - Dimitrovgrad 1.800
Niš - Dimitrovgrad 460
Preševo - Dimitrovgrad 1.220

Putarine kroz Severnu Makedoniju

Prva (Romanovce, Miladinovce – Kumanovo) 1 evro
Druga (Otovica, Veles – Petrovec) 1,5 evra
Treća (Stobi, Veles – Gradsko) 1,5 evra
Četvrta (Demir Kapija, Gradsko – Demir Kapija) 1,5 evra
Peta (Đevđelija) 2 evra

Ukupno - 7,5 evra

Putarine kroz Grčku

Evzoni - Halkidiki 2,95 evra
Evzoni - Tasos 8,55 evra
Evzoni - Lefkada 16,90 evra
Evzoni - Parga 13,25 evra
Evzoni - Krf 13,25 evra
Evzoni - Paralija 5,70 evra
Evzoni - Asprovalta 7,45 evra

Trajekt do Tasosa

Kavala - Skala Prinos

Po putniku 6,50 evra, deca do 10 godina 4 evra, automobil 20 evra

Plovidba traje oko sat i 15 minuta, ima po pet polazaka dnevno u oba pravca

Keramoti - Limenas

Po putniku 5 evra, deca 5-10 godina 3 evra, automobil 20 evra

Plovidba do Limenasa traje oko 40 minuta, a u sezoni trajekt saobraća na 30-60 minuta.

Ne zaboravite i da je u Bugarskoj i Grčkoj druga vremenska zona - oni su sat vremena ispred nas.

(EUpravo Zato/AMSS/Novosti)