Za mnoge je odlazak u penziju uzbudljiv. Ona znači da je došlo vreme kada ste slobodni da radite šta želite, što za većinu ljudi uključuje redovna putovanja. Ali sve veći broj penzionera ide dalje i odlučuje da se u potpunosti penzioniše van zemlje.

Zato je globalna mreža stručnjaka International Living objavila najbolja mesta za odlazak u penziju ove godine.

Među deset najboljih država, ima onih sa različitih krajeva sveta, ali četiri ih je sa evropskog kontinenta. Među njima je jedna od omiljenih država građana Srbije, posebno u letnjem periodu –  Grčka.

Na vrhu liste je Kostarika, a slede Portugal i Meksiko. Panama, Španija i Ekvador su odmah iznad Grčke. Malezija, Francuska i Kolumbija zaokružuju listu zemalja u kojima je najbolje penzionisati se 2024.

Indeks se fokusirao na “mesta u kojima je iskustvo pokazalo da je život udoban“ i koristio je nekoliko faktora da bi odredio koja su najbolja mesta za penzionisanje.

Stanovanje: Uzete su u u obzir cene stanovanja, porezi na imovinu i vrednost koju biste dobili kao vlasnik kuće, zajedno sa lakoćom kupovine i posedovanja imovine kao stranca. Takođe se razmatraju vrednosti zakupa i prava iznajmljivača nekretnina.

Vize i pogodnosti: Razmatrana je dostupnost, jednostavnost korišćenja, dužina i koliko je brzo/jednostavno dobiti turističku vizu. Takođe se razmatraju različite opcije i beneficije za penzionere.

Troškovi života: Ovo je jedan od važnijih faktora, jer troškovi života treba da budu prilagođeni potrebama i željama penzionera iz inostranstva.

Ocena afiniteta: Za ovaj faktor, stručnjaci i čitaoci su rangirali destinacije prema tome da li bi se rado preselili tamo, procenjujući faktore kao što su raznovrsnost restorana i mogućnost da imaju živahan društveni život u inostranstvu.

Zdravstvena zaštita: Zdravstvena zaštita se ocenjuje i po kvalitetu i po ceni.

Razvoj i upravljanje: Političko okruženje, kvalitet infrastrukture, bankarski sistemi itd.

Klima: Pošto svako ima različite preferencije kada je u pitanju klima, destinacije su ocenjene na osnovu toga koliko različitih klimatskih opcija nude.

Iako postoje i prednosti i nedostaci penzionisanja u inostranstvu, to može biti jedna od najvećih avantura u vašem životu.

(EUpravo zato/International Living)