Postoje gradovi koji važe za najlepše na svetu, poput Pariza ili Rima, zbog čega ih mnogi posećuju i rado im se vraćaju iznova i iznova. Međutim, ima i gradova iz kojih se odlazi i u kojima ostaju samo najuporniji ili oni koji nemaju gde.

Portal meineorte.com objavio je listu najneatraktivnijih gradova na svetu. Prvo mesto najneatraktivnijih gradova je Detroit, a slede Gvatemala, Meksiko, Karakas, Kišinjev, Hjuston, Sao Paulo, Los Anđeles, Luanda, Aman, Ludvigshafen, London, Varšava, Šarlroa, Madrid, Ulan Bator, Norilsk, Crveno jezero, Manila, Biterfeld, Brizbejn, Pjongjang, Brisel, Portland i Pripjat.

Neki će možda biti iznenađeni uvrštavanjem na listu nekih poznatih gradova.

Ovako su autori teksta, na primer, objasnili London na listi:

"Mnogi će sada vrištati i tvrditi da je London prelep grad. To je možda tačno u arhitektonskom smislu, ali stvar je u nečemu većem od zaista lepog grada. Uvek ima pritužbi na čistoću u londonskoj ulici, a to, nažalost, ima veze i sa gradskim pejzažom...".

Podjednaku nevericu izaziva i Los Anđeles.

"Ovaj grad može izgledati kao iznenađenje na listi - ali svako ko je ikada bio tamo i pogledao iza kulisa Holivuda složiće se sa nama. Određeni kvartovi ponekad su podeljeni po poreklu, obrazovanju, prihodima itd. ponekad čak i ogradom ili zidom. Naseljenost i gustina prometa rezultiraju većem zagađenju vazduha, koji je jedan od najgorih u Severnoj Americi", objašnjava meineorte.com.

Špansku prestonicu su objasnili u nekoliko rečenica.

"Madrid je grad o kojem se mišljenja se razlikuju. Možda ima ljudi kojima se sviđaju impresivne građevine sa svojim nadmoćnim autoritetom. Za druge je grad odeven u belo jednostavno previše "čist" i "sterilan".

Na listi 25 najneprivlačnijih gradova našla su se i dva nemačka grada - Ludvigshafen i Biterfeld.

Ludvigshafen se u osnovi sastoji samo od fabrike BASF. Shodno tome, gradski pejzaž karakteriše industrija. Ima i sivih montažnih objekata, a nema atraktivnog centra grada. Takođe se često kaže da Ludvigshafen ima samo mostove kako bi stanovnici mogli da pobegnu u Manhajm. Pošto čak i lokalno stanovništvo priznaje da je grad zapušten, definitivno zaslužuje titulu najneprivlačnijeg grada u Nemačkoj, piše meineorte.com, prenosi Feniks-magazin.

(EUpravo zato/Slobodna Dalmacija)