Kada se renoviraju ulice, osim strpljenja pešaka i vozača, prvo strada drveće.

To je izgleda bio slučaj i u Madridu gde je započeta ambiciozna obnova stotina ulica, a vlasti su se dosetile kako da građanima ulepšaju taj mučni period i mirisima manga zamaskiraju postavljanje asfalta.

Radnici, naime, na put posipaju asfalt koji odiše mirisom ove tropske voćke.

Iako bi to moglo da umanji neugodna isparenja, Španci nisu impresionirani već su se pitali zašto nije zasađeno pravo drveće jer bi se tako obračunali i sa visokim letnjim temperaturama.

U poslednje dve godine je u Madridu posečeno skoro 9.000 drveća. Gradski zvaničnici su u svoju odbranu rekli da je u međuvremenu posađeno 5.000 stabala, ali su lokalni mediji preneli da je 90 odsto njih koncentrisano u predgrađima dok pojedina područja u centru nemaju zelenilo.

Kao što znamo, drveće funkcioniše kao prirodni klima uređaj, stvarajući hladniju mikroklimu oko sebe. U hladu temperature mogu da budu i za 20 stepeni niže nego prostor koji je direktno izložen sunčevoj svetlosti.

Međutim, neko je odlučio da bi mnogo bolje bilo da ulice osvanu sa aromatičnim asfaltom.

Ipak, jedna žena je rekla da je miris bio toliko snažan da joj se zavrtelo u glavi i da je morala da zatvori prozor, preneo je Euronews.

Grad inače planira da poboljša stanje 323 saobraćajnice.

(EUpravo Zato/Euronews)