Od Alpa do velelepnih dvoraca, dobro poznatih pivskih festivala i kulinarskih specijaliteta, slikovitih gradova poput Bajrojta, Bavarija u Nemačkoj nudi raznoliko i bogato iskustvo koje ćete zasigurno dugo pamtiti.

Šarm i kulturna raskoš

Bajrojt je grad koji se nalazi u bavarskom regionu Gornja Frankonija, a u svetu je poznat po festivalu čuvenog kompozitora Riharda Vagnera, mnogi ga još nazivaju i "grad Vagnerove baštine".

Svakog leta, ovaj grad postaje epi centar okupljanja svih obožavaoca muzike i dela Riharda Vagnera, ali i svetski poznatih muzičara, dirigenata i operskih pevača.

Iako se može reći da je Vagner bio stalni putnik koji se stalno selio što po nemačkim gradovima, što po gradovima Evrope, mesto za svoju muziku i dela pronašao je baš u ovom gradu.

Vagner, poznat po svojoj strogoći i izuzetno velikim zahtevima kada je izvođenje opere u pitanju, rešio je da sagradi sopstvenu operu, idealnu za izvođenje maestralnih komada poput njegovih. Tadašnji kralj Ludvig, veliki poštovalac Vagnerovog dela, pružio mu je istinsku finansijsku pomoć te je izgradnja Vagnerovog operskog doma počela 1874. godine.

promo (16).jpg
Ustupljene fotografije/Jovana Bonić 

Ova operska kuća, nazvana "Bayreuth Festspilhaus" nakon dve godine izgradnje otvorila je vrata za svoju publiku i tu su izvedena neka od najpoznatijih operskih dela poput: "Prsten Nibelunga" ciklusa koji se sastoji od četiri opere. Veruje se da je upravo stvaranje ovog dela doprinelo tome da Vagner sagradi svoje pozorište jer nije uspevao da nađe idealno mesto da predstavi svoje remek delo. Neki su ga smatrali hirovitim prosečnim kompozitorom, dok su ga drugi smatrali vrsnim virtuozom opere.

Prvim izvođenjem ovog dela započo je Vagnerski festival, za koji se i dan danas se traži karta više.

Ukoliko posetite Festipilhaus uverićete se da se o svakom detalju vodilo računa, a pogotovo o akustici. Bilo da ste u centralnom delu ili na balkonu, podjednako ćete uživati u nestvarnom zvuku koji se širi ovom salom.

Od svadbenog dara do UNESCO baštine

Iako je možda kada se spomene Bajrojt, prva asocijacija Rigard Vagner i njegova opera, ovaj grad nudi još jedno velelepno izdanje koje se sada nalazi pod UNESCO zaštitom i zapravo predstavlja početak kulturne baštine ovog grada.

Ne možete da kažete da ste bili u ovom gradu, a da niste čuli dobro poznato ime - Friderika Sofija Vilhemina ili samo kratko i jasno Vilhemina.

Pruska princeza, ovaj do tada neugledni grad pretvorila je u sedište kulture i umetnosti.

Obnovila je letnju rezidenciju kojoj se i dan danas svi dive, sagradila univerzitet, pozorište, ali i operu čiji je enterijer jedinstven.

Markgrofovska opera u Bajrojtu predstavlja jedno od bolje očuvanih dela barokne arhitekture, a dizajnirao ju je čuveni italijanski arhitekta Đuzepe Gali Bibijena. Ovo impozantno delo sagrađeno je između 1745. i 1750. godine. I dan danas sačuvani su originalni elementi od drveta, ukrasi i lukovi.

Ustupljene fotografije/Jovana Bonić Bavarija

Smatra se da je ova građevina podignuta povodom venčanja Vilheminine ćerke, Elizabete Friderike Sofije. Kazanova je Elizabetu opisivao kao najlepšu princezu tadašnje Nemačke, a šuška se da u braku sa Karlom Eugenom, vojvodom od Virtemberga i nije imala toliko lep i skladan brak.

Danas, posetom Markgrofovske opere imaćete priliku uživate u ovom velelepnom izdanju, zakoračite na bajkovitu binu dugu 27m i čujete zanimljivu priču o ove dve dame, izuzetno bitne za istoriju ovog dela Nemačke.

U pauzi između posete ovih impozantnih izdanja, ne zaboravite da se opustite u nekom od brojnih restorana koje Bajrojt nudi, gde je obavezno uživanje u dobro poznatim bavarskim specijalitetima i pivu.

(Jovana Bonić)