Kako je preneo list Politico, više evropskih diplomata potvrdilo je da se zemlje bloka pripremaju na Trampov trgovinski rat, ukoliko od dobije izbore i drugi put postane predsednik SAD.

"Udarićemo brzo i udarićemo snažno", rekao je visoki evropski diplomata o planu EU za odgovor na Trampov trgovinski rat. Drugi visoki diplomata potvrdio je da zemlje EU koordiniraju poteze sa Evropskom komisijom na čelu.

„Brisel ima listu koja je spremna i prilično su sigurni da mogu pobediti u ovom trgovinskom ratu", rekao je drugi diplomata.

Evropska unija navodno je formirala radnu grupu za brzo reagovanje kako bi se pripremila za posledice izbora u SAD.

Grupa, koja je deo Evropske komisije zvanično se priprema za pobedu i demokrata i republikanaca. Međutim, zvaničnici EU je neformalno nazivaju „Trampovom radnom grupom".

Ovaj potez dolazi nakon što je Tramp najavio da će, ukoliko ponovo dođe na vlast, uvesti opšte tarife od 10 ili 20 odsto na uvoz iz, kako je rekao, prijateljskih i neprijateljskih zemalja.

On je na mitinzima i debatama, posebno isticao Evropu, a naročito nemačku automobilsku industriju.

Stručnjaci kažu da ukoliko Tramp bude ispunio tu pretnju, posledice bi mogle biti teške ne samo za Nemačku, već i za većinu glavnih evropskih ekonomija.

Proizvođači kao što su Volkswagen, BMW i Daimler imaju fabrike u Španiji, Poljskoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji i drugim zemljama, a delove za automobile nabavljaju širom EU.

EU je ipak sklonija pregovorima, jer veruju da Tramp, iako žustar na retorici, želi da pregovara.

"On je u suštini trgovac," rekao je treći diplomata, podsećajući na Trampovo pregovaranje trgovinskih sporazuma sa Meksikom i Kanadom, kao i dogovore sa Južnom Korejom, Japanom i Kinom.

Diplomate i zvaničnici  kažu da lideri EU veruju da će brz i snažan odgovor brže dovesti Trampa za pregovarački sto.

Cilj je naneti toliko štete da Tramp bude prinuđen da odmah pregovara, sa Evropskom unijom spremnom i u boljoj poziciji.

Inače, Brisel je bio zatečen 2018. godine, kada je Tramp prvi put uveo tarife na čelik i aluminijum iz EU, uzvratio je samo delimično, nadajući se deeskalaciji sukoba.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)