Nemačka ponovo uvodi kontrole na graničnim prelazima čime se narušava sloboda kretanja unutar Šengena.

Iako je napomenuto da će mere trajati šest meseci, Nemačka je već imala običaj da ih produžava.

Kontrole na granici sa Austrijom su na snazi još od 2015. godine kada je krenuo talas migranata sa Bliskog istoka ka Evropi.

Sporazum o Šengenu dozvoljava privremeno uvođenje graničnih kontrola u vanrednim situacijama, a u proteklih godinu dana Nemačka je koristila Evropsko prvenstvo u fudbalu i Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu kako bi pooštrile provere putnika.

Iako je nekoliko zemalja u prošlosti već uvodilo strože kontrole na granicama, nemački potez je urušio evropski ideal o slobodnom kretanju.

Poljska kritikuje nemačke granične kontrole

Poljska je snažno kritikovala plan nemačkih vlasti da uvede privremene kontrole na svim nemačkim kopnenim graničnim prelazima u cilju borbe protiv ilegalnih migracija.

"Taj pristup je neprihvatljiv", rekao je poljski premijer Donald Tusk u Varšavi dodajući da će te mere značiti zapravo suspenziju šengenskog prostora.

nemački policajci proveravaju vozila na graničnim prelazima
PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia 

"Poljskoj nisu potrebne jače kontrole na našoj granici, nego veća uključenost zemalja, kao što je Nemačka, u zaštitu i bezbednost evropskih spoljnih granica", dodao je.

"Neprihvatljiv plan"

Tusk je rekao da će njegova vlada zatražiti od drugih zemalja pogođenih nemačkom odlukom konsultacije o daljim koracima.

Stacionarne kontrole već su uvedene na granicama s Poljskom, Češkom i Švajcarskom u oktobru 2023. i produživane su nekoliko puta, pa sada važe do 15. decembra.

Slične mere sprovode se na nemačko-austrijskoj granici od septembra 2015.

Nove kontrole odnose se na granice s Francuskom, Danskom, Belgijom, Holandijom i Luksemburgom.

Mere su uvedene nakon serije smrtonosnih napada noževima u Nemačkoj, koje su izvodili azilanti, što je moglo da dovede i do pobede desničarske partije AfD na nedavnim izborima u Tiringiji i Saksoniji.

Naredno glasanje je u Brandenburgu, a nakete sugerišu da je glasačima bezbednost na prvom mestu.

(EUpravo zato/Index.hr/Politico)