Putarine u Srbiji poskupljuju od 10. jula i to za 10 odsto.

Najveći iznos plaćaće se od Beograda do Dimitrovgrada - 1.670 dinara. Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od 6 odsto kao i kamioni sa motorima "EURO 6", koji imaju popust od 10 odsto.

Uvećane su za oko 10 odsto, pa će vozači putarinu od Beograda do Šida sada plaćati 500 dinara, umesto dosadašnjih 450, od Obrenovca do Preljine 560, a od Beograda do Subotice 800 dinara.

Kako najavljuju nadležni, do kraja godine bi država trebalo da osnuje preduzeće za naplatu putarine jer će se od sledeće godine naplaćivati na brzim saobraćajnicama.

Nove cene putarina

Beograd-Subotica 800 dinara

Beograd-Šid 500 dinara

Beograd-Vrbas 470 dinara

Beograd-Niš 1.130 dinara

Beograd-Dimitrovgrad 1.670 dinara

Beograd-Batočina 500 cena

Obrenovac-Preljina 560 dinara

Cena putarine na tim saobraćajnicama neće biti kao na auto-putevima.

Takođe, uvodi se i naplata za kamione preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima, kako bi ih zaštitili od prekomernog opterećenja.

U skladu sa tim, vozači se hrabre da koriste tagove, a naši tagovi za sada mogu da se koriste samo u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori.

Ko ima pravo na poput prilikom plaćanja putarine?

Odlukom je precizirano da plaćanjem putarine putem uređaja za elektronsku naplatu, fizičko i pravno lice, korisnik motornog vozila četvrte kategorije emisijskog razreda "EURO 6", ostvaruje popust od 10 odsto koji se obračunava na iznos umanjen za popust na elektronsku naplatu putarine od 6,0 odsto.

Ova stavka će se primenjivati 30 dana od dana objavljivanja odluke zbog potrebnih tehničkih prilagođavanja u sistemu za naplatu putarine.

(EUpravo Zato/RTS)