Za razliku od pečuraka, tartufi obitavaju ispod površine zemlje i rastu u mraku, a vrlo su retki i skupoceni zbog čega je potraga za njima vrlo misteriozna i specifična delatnost.

Kada je reč o našoj zemlji, Fruška gora postala je jedna od omiljenih destinacija lovaca na skupocene podzemne gljive, ali tragača ima i u drugim delovima Srbije poput Mačve, Deliblatske peščare, na planinama Kosmaj, Rudnik i Oplenac, u Obedskoj bari, u šumama Crni lud i Senajske bar, te u blizini reka Bosut i Lug.

Tartufi uglavnom rastu u simbiozi sa kestenom, hrastom, belom topolom i lešnikom, pa se upravo mogu naći u tim šumama. Procenjuje se da je broj tartufara u Srbiji porastao na oko 5.000, a zarada po sezoni može da ide i do 30.000 evra, preneo je Mitrovica info.

Tartufari obično ne otkrivaju čime se bave i kriju mesta na kojima su ih našli. Obično za gljivama tragaju uz pomoć pasa ili mangulica.

Koliko koštaju tartufi?

Iako su tartufi prilično slični, određene vrste se razlikuju po boji, od crne i smeđe do bele, pa čak i crvene.

Crni tartuf, koji je jeftiniji, košta oko 50 evra po kilogramu, dok beli, kraljevski tartuf može da dostigne cenu od nekoliko hiljada evra po kilogramu.

Procenjuje se da se iz naše zemlje ilegalno izvoze tone tartufa.

Muškarac drži četiri tartufa u ruci, dok ga pas gleda
JOSE JORDAN / AFP / Profimedia Crni tartuf, koji je jeftiniji, košta oko 50 evra po kilogramu, dok beli, kraljevski tartuf može da dostigne cenu od nekoliko hiljada evra po kilogramu

U poslednje vreme, i stranci dolaze u Srbiju jer tartufa ima dosta, a na zapadu Evrope se mogu prodati za veću sumu novca. Mitrovica info je prenela da ako komad velikog belog tartufa košta 2.000 evra na zapadu Evrope, kod nas je to duplo manje.

Za razliku od nas, u Hrvatskoj se, recimo, tačno zna gde se mogu tražiti tartufi, a postoje i dozvole koje koštaju oko 100 evra godišnje.

Sezona berbe belih tartufa u toku

Beli tartufi, poznati kao jedni od najcenjenijih kulinarskih dragulja, već stotinama godina privlače pažnju gurmana širom sveta.

Berba belih tartufa traje od septembra do decembra, a pronalazak ovih podzemnih blaga zahteva posebnu veštinu. Iskusni tragači, uz pomoć specijalno obučenih pasa, pažljivo pretražuju šumsko tlo, tražeći tartufe koji se ističu svojim intenzivnim mirisom, koji podseća na beli luk, sir i zemlju.

Prošle godine, cena istarskog belog tartufa prve kategorije kretala se između 4.600 i 5.000 evra za kilogram, dok je druga kategorija koštala oko 3.000 evra po kilogramu. U prvu kategoriju spadaju tartufi teži od 20 grama, dok u drugu pripadaju oni između 10 i 20 grama.

tartufi na tanjiru
RODGER BOSCH / AFP / Profimedia Tartufi se koriste u malim količinama u kulinarstvu, najčešće sveže narendani, preko jela poput testenine, rižota ili jaja

Ove gljive koriste se u malim količinama, najčešće sveže narendane preko jela poput testenine, rižota ili jaja.

U Hrvatskoj, posebno u Istri, sezona belih tartufa već uveliko traje, ali je ovogodišnji dugotrajni toplotni talas ipak smanjio prinos.

Ovi tartufi se koriste i u turističkoj promociji Motovuna, posebno kroz povezivanje s vinima i drugim manifestacijama, što čini Istru jedinstvenom destinacijom za ljubitelje vrhunske hrane, piše Zagreb info.

(EUpravo zato/Zagreb info/Mitrovica info)