Nedavna studija objavljena u časopisu Nature Food otkriva da je na svetu 1,3 miliona hektara poljoprivrednih površina pod staklenicima, raspoređenih u 119 zemalja.

Istraživači iz nekoliko međunarodnih institucija su analizom pokazali brz rast stakleničke poljoprivrede, posebno u zemljama Globalnog juga s niskim i srednjim prihodima, prenosi eleconomista.

Jedna zemlja dominira ovim sektorom

U istraživanju su korišćeni algoritmi dubinske analize i novi izvori satelitskih slika za mapiranje opsega stakleničkog uzgoja, otkrivši da je površina gotovo tri puta veća od prethodnih procena.

Kina dominira sektorom sa 60,4% ukupne površine, a slede Španija (5,6%), Italija (4,1%), Meksiko (3,3%), Turska (2,4%), Maroko (2,3%), Južna Koreja (1,8%), Japan (1,7%), Holandija (1,4%) i Francuska (1,3%). Širenje stakleničkog uzgoja stagnira na severnoj hemisferi, ali raste u Aziji, Africi te Srednjoj i Južnoj Americi. Globalni jug ima 2,7 puta više staklenika od severa.

"Staklenički uzgoj je postao globalni fenomen koji će se verovatno nastaviti širiti. Ipak, nije dovoljno istražen, što stvara praznine u znanju o njegovoj dinamici," izjavio je vodeći autor studije, Ksiaoje Tong sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Studija sugeriše da bi vođstvo Kine moglo biti povezano sa njenim socio-ekonomskim razvojem i rastućom potražnjom za svežim proizvodima među urbanim stanovništvom.

"Ekonomski procvat Kine je blisko povezan sa njenim snažnim privrednim rastom tokom poslednjih decenija i povećanjem urbanog stanovništva koje traži sveže proizvode," kaže Tong. Takođe, poljoprivrednici dobijaju državne subvencije i podršku za izgradnju staklenika i učenje tehnika uzgoja.

Ekološke i društvene posledice

Istraživači upozoravaju na ekološke i društvene posledice stakleničkog uzgoja, posebno na globalnom jugu, gde može doprineti prekomernom korišćenju vodnih resursa, zagađenju i degradaciji tla. Marian Nilandsted Larsen, koautorka studije, istakla je potrebu za više istraživanja o tim uticajima i važnost regulacije sektora.

"Jedan od problema je nedostatak regulativa o stakleničkom uzgoju u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje čine 70 do 80 odsto ukupne površine," naglasio je Tong.

(EUpravo zato)