Ana i Aleksandar Gligorijević su zajedno sa drugom iz detinjstva Nikolom Markovićem u Kosjeriću pre nekoliko godina odlučili da na dedovini zasade crnu ribizlu i upuste se u proizvodnju prirodnih sokova.

Iako nisu jedini u tome u Srbiji, njihovi sokovi su posebni zbog tajnog sastojka i jedinstvene recepture.

Kako kažu za EUpravo Zato, svaka naredna godina je bolja od predhodne, a kupci su već prepoznali ne samo njihov kvalitet već i strast u obavljanju ovog posla.

"Priču vezanu za brend "Srberry sokovi" smo pokrenuli nas troje. I dalje smo u istom sastavu i podelili smo uloge na proizvodnju i distribuciju. Pre nego što smo počeli ovim da se bavimo, naš porodični posao je bio vezan za ugostiteljstvo. Firmu smo osnovali 2018. godine i krenuli smo sa preradom crne ribizle čije zasade i sada imamo u okviru našeg gazdinstva. Naša početna ideja je bila da se bavimo preradom, a ne samo prodajom sirovog voća.

Međutim, kasnije smo shvatili da se nalazimo na području bogatom voćem vrhunskog kvaliteta, na kome možemo da proizvodimo premium sokove. Na samom početku smo se dosta bavili izučavanjem i pripremom za sam proces proizvodnje i u razgovima sa tehnologom birali opremu za pravljenje sokova premium kvaliteta koji maksimalno mogu da zadrže sve nutritivne vrednosti", objasnila je Ana Gligorijević za naš sajt dodavši da su dosta učili o samoj tehnologiji proizvodnje, ali i propratnoj administraciji.

srberry sokovi
Ustupljene fotografije/Srberry sokovi Srberry sokovi se prave u šest ukusa

Kako je navela, bobičasto voće iz Zapadne Srbije je najkvalitetnije što ih je ohrabrilo da se oprobaju u ovom poslu.

"S obzirom na to da mi koristimo samo tri sastojka, a to su voće, med i voda, kvalitet sirovine je presudan da bi se napravio visokokvalitetan proizvod. Mi delom pokrivamo proizvodnju iz našeg zasada crne ribizle, ali takođe voće kupujemo od saradnika i proverenih hladnjača. Naša ideja je da u budućnosti stvorimo mrežu kooperanata koji će proizvoditi voće za naše potrebe", istakla je.

Nove mašine

Kao i mnogi drugi srpski preduzetnici, i ovaj trojac je tražio načine kako da poboljša proizvodnju. Preko drušvenih mreža su čuli za program Evropske unije EU PRO plus kada su shvatili da je to prilika koju ne treba propustiti.

"Odluku da se prijavimo smo doneli veoma lako jer smo shvatili da prevashodno ispunjavamo sve kriterijume i verovali smo da će sve što smo do tada samostalno uradili biti prepoznato i da ćemo imati velike šanse da dobijemo donaciju. Sam proces nije bio komplikovan, ne zahteva previše vremena, ali smo svakako imali priliku da naučimo dosta stvari o naručivanju opreme ili traženju ponuda", rekla je Ana.

Firma beeberry sokovi dobila je opremu od Eu preko programa EU PRO Plus
Ustupljene fotografije/Srberry sokovi Uz pomoć programa EU PRO Plus su dobili neophodnu opremu za proizvodnju sokova

Prvenstveno, bila im je potrebna oprema, a uz pomoć EU PRO plusa su uspeli da nabave duplikator za topljenje meda, termobrik, kaskadnu pasirku, mlin za voće i etiketirku.

"Oprema koja je stigla kao donacija kao EUPRO plus programa je olakšala proces proizvodnje i ubrzala posao što će nam omogućiti da u budućem periodu uvedemo nove ukuse u naš asortiman. Osim toga, zahvaljujući tome smo zaposlili i Olju koja je sada naša koleginica i zajedno sa nama učestvuje u proizvodnji", kazala je Ana.

Zanimljivo je da su za program pokušali da se prijave i 2018. iako su znali da ne ispunjavaju uslove.

"Više je to bio probni pokušaj da se upoznamo sa određenim delom procedure. Svakako bi svima preporučili da konkurišu na program i verujemo da će EU PRO plus prepoznati istinski kvalitet i prave vrednosti", istakla je.

Firma Srberry sokovi je dobila opremu preko programa EU PRO plus
Ustupljene fotografije/Srberry sokovi 

Tajni sastojak prirodnih sokova iz Kosjerića

Ono što krasi prirodne sokove iz Kosjerića je da nemaju veštačke zaslađivače već se u potpunosti oslanjaju na bagremov med.

"Mi smo želeli da napravimo premium proizvod i koristimo vrhunske sastojke i da na tom kvalitetu gradimo brend. Izabrali smo med jer smo hteli da ponudimo zdrav proizvod, koji ne sadrži dodate šećere niti konzervans. Med našem soku daje posebnu, specifičnu i autentičnu dozu slatkosti. U zavisnosti od određenih parametara koje dobijemo ispitivanjem voća, koristimo između 12 i 16 procenata meda", objašnjava naša sagovornica.

srberry sokovi, koji se prave u Kosjeriću, nemaju veštačke zaslađivače
Ustupljene fotografije/Srberry sokovi Sokovi koji se prave u Kosjeriću nemaju veštačke zaslađivače i aditive

Njihovi prirodni sokovi se mogu naći širom Srbije, a pakuju se isključivo u staklene flaše.

Ovaj uspešan tim se nada da će uskoro pokrenuti i izvoz.

Kada je reč o ukusima, za sada ih ima šest - malina, kupina, jagoda, crna ribizla, divlja borovnica i višnja.

"U planu nam je da u narednom periodu uvedemo još nekoliko ukusa i time povećamo ponudu", zaključila je Ana za EUpravo Zato.

Njihova ideja je bila da bobičasto voće postane brend Zapadne Srbije, gde će možda nekad u budućnosti, kao što je to običaj u Francuskoj sa vinskim turizmom, ljudi dolaziti kod njih zbog zdrave hrane i zdravih napitaka.

Šta je EU PRO PLUS?

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu "Naučni centar fabrika ideja za 21. vek" u Šapcu, sportski tereni u različitim mestima, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji...

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs.

(N.P/EUpravo Zato)