Jovanovići iz Trbunja kod Blaca preradu voća počeli su 2020, dok se uzgojom raznog voća bave već deset godina.

Jelena Jovanović kaže da pod zasadom imaju šljivu, krušku, jabuku, dnju,višnje i jagode.

"Sa preradom voća smo krenuli zbog niske tržišne cene voća, da bi smo udvostručili naš rad i imali veću zaradu", kaže Jelena za EUpravo zato.

I tako je Trbunje kod Blaca zamirisalo na domaća slatka od jagoda, šljiva, kupina, smokvi, višanja...

Osim toga, Jovanovići proizvode i džemove od raznog voća. Tu su oni od jagoda, smokvi, šipurka, drena i šljive, a od slatkih delicija ova vredna porodica spravlja i sokove od kupina, malina, višanja i jagoda.

Domaći proizvodi
Ustupljene fotografije/Domaći proizvodi od voća i povrća 100% prirodno Jovanovići 
Sokovi
Ustupljene fotografije/Domaći proizvodi od voća i povrća 100% prirodno Jovanovići Sokovi

Osim slatkih, džemova i sokova, proizvode i domaći ajvar od pečene paprike, pinđur, ljutenicu, sok od paradajza i turšiju.

Jelena kaže da je na početku proizvodnje sve išlo teže jer su im bile neophodne mašine koje bi im olakšale rad.

U tome im je pomogla Evropska unija jer su posredstvom EU PRO plus programa kupili potrebne mašine, olakšali i ubrzali proizvodnju.

Prema Jelenininim rečima, sada proizvedu veći broj tegli i flaša i poslovanje im je znatno bolje u odnosu na prvu godinu.

"Od EU smo dobili sredstva za kupovinu mašinja to jest pasirku, punilicu, etiketirku, i dve komore za skladištenje i održavanje voća i povrća, za održavanje temperature i za zamrzavanje", pojašnjava Jelena.

Kaže nam da je za konkurs sam čula putem interneta i društvenih mreža a da je oko prikupljanja dokumentacije i konkurisanja pomogla agencija iz Kruševca, bez koje, kako kaže, ne bi uspela da dobije sredstva.

"Morala sam da odvojim dosta vremena. Pružili su mi veliku podršku oko pisanja biznis plana. Sve je trajalo oko godinu dana do trenutka realizacije, ali nam se čekanje isplatilo jer nam sve ovo mnogo znači", napominje ona i dodaje da sada sa manje radne snage proizvede veći broj tegli i flaša zimnice.

Jelena Jovanović
Ustupljene fotografije/Domaći proizvodi od voća i povrća 100% prirodno Jovanovići Jelena Jovanović

Jelena napominje da je zaposlila još jednog radnika.

"Znate, dugačak je put prerade. Dok sve to spakujemo u teglu ili flašu, moramo da gajimo pa zatim obrađujemo to voće. Inče, kad smo kod uzgoja, tu smo u prednosti što imamo dovoljne količine naseg voća i znamo čime ga tretiramo", pojašnjava ona.

Navodi da je na ovaj način sigurna da je sve što stigne do kupaca 100 odsto prirodno, domaće i zdravo.

Jelena Jovanović koja je istrajnošću uspela da se probije na tržište ima i poruku za sve preduzetnike.

"Samo hrabro jer svaki rad i trud se na kraju isplate, treba da prate konkurse. Recimo ovaj EU PRO Plus program je stvarno odličan i svakome bih preporučila da konkuriše za sredstva. Preduzetnici moraju da prate konkurse i u svojim opštinama i na društvenim mrežama jer niko njih neće da kontataktira i potraži već moraju sami da se angažuju", poručuje Jelena.

Šta je EU PRO PLUS?

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije. Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Ona dodaje da je rada da pomogne kolegama ukoliko je nekome potreban savet ili pomoć.

"Da razmenimo mišljenja i iskustva jer za nas kvalitet je uvek na prvom mestu", zaključila je ona razgovor za EUpravo zato.

Ukoliko vas je ova priča inspirisala da pokrenete biznis ili unapredite proizvodnju, informišite se kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš posao. Sve informacije možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs

(M.A./EUpravo zato)