Nastavnica biologije i hemije u seoskoj školi u Jermeniji, Sonjička Bajramnjan danas ima 69 godina, u penziji je i veoma uspešno provodi svoje slobodno vreme. Ona se bavi poljoprivredom – i to na održiv način. Iako je oduvek to radila, tek nakon što je učestvovala u projektu Inicijative za zelenu poljoprivredu u Jermeniji (EU-GAIA) koji finansira Evropska unija, shvatila je značaj održivosti u proizvodnji hrane.

U okviru ovog programa, Sonjička koja i inače važi za velikog zagovornika inovativnih metoda u poljoprivredi, dobila je plastenik u kom se ekonomično koriste postojeći resursi. Sistem za proizvodnju hrane – plastenik – površine je oko 130 kvadrata i opremljen je ventialcijom i sistemom kap po kap za navodnjavanje, solarnim sistemom od sedam kilovati i malim motorom namenjenim obradi zemljišta. Sve ovo ekvivalentno je vrednosti od 10.000 evra.

Ovaj plastenik koji je od Evropske unije dobila Sonjička, a koji ima cilj da unapredi zelenu poljoprivredu, inspirisao je mnoge ljude u istom selu. Neki su zainteresovani za slične programe sa željom da se prijave u budućnosti, dok su neki, s druge strane, pokazali veću zainteresovanost da kupuju proizode koje proizvode Sonjička i njena porodica. Postoje i oni koji od nje traže savete u nadi da će saznati kako se održava domaćinstvo kakvo ima Sonjička – sa zdravim namirnicama koje su proizvedene na održivi način.

Uspešna poljoprivrednica zauzvrat pokušava da bude korisna svojim sugrađanima. Pomoć je ponekad i u robi, u vidu sadnica ili useva iz plastenika.

"Ove godine, na primer, prirodne nepogode i grad uništili su sadnice meštana. Pošto naš plastenik nije oštećen gradom, dala sam celom selu besplatno povrće koje sam uzgajala ", kaže Sonjička.

Istaknuta edukatorka i inovativna poljoprivrednica, koja je postala stariji savetnik ženama sela, kaže da je najvažnije za poljoprivrednika i poljoprivredu da sve bude urađeno na vreme.

"Ako ostavite ono što imate da uradite danas za sutra, nećete imati ni žetvu sutra. Sve treba uraditi na vreme. Ne kažu džabe da jedan prolećni dan hrani celu godinu".

Evropska unija ima brojne projekte koji pomažu stanovnicima zemalja članica i onima koji su na evropskom putu. Ovaj projekat je inspiracija iz Jermenije, a slični projekti sprovode se i u Srbiji, pa ako vas je inspirisala priča o uspehu koji je u poljoprivredi ostvarila 69-godišnja nastavnica u penziji, na sajtu EU mogućnosti potražite priliku za sebe.

(JA/EUpravo zato/EU4Business)