U Nemačkoj postoji oko 5.000 različitih piva, ali je "Rojze" jedino koje se pravi od recikliranih otpadnih voda.

Ovo pivo je rezultat saradnje nemačkog grada Vajzenburga, američke tehnološke kompanije "Xylem" i Tehničkog univerziteta u Minhenu (TUM).

Iako ideja o piću od otpadnih voda možda ne zvuči primamljivo, kompanija uverava da se svi loši sastojci filterišu pre nego što se dodaju slad, hmelj i kvasac - sve ono što čini pivo.

Kako se pravi pivo od otpadnih voda?

Prvo specijalna mašina unosi ozon u otpadnu vodu. Potom se mulj rasprši UV zračenjem i bombarduje granulama vodonik-peroksida. Naposletku se istiskuje kroz razne karbonske i nano filtere.

Ovaj proces uklanja 99,99 odsto svih hemikalija i zagađivača. Krajnji proizvod je čista i sveža voda koja se može koristiti za piće, zalivanje biljaka ili - proizvodnju piva.

"Rojze" je tradiconalno nemačko svetlo lager pivo.

"Odlikuje ga prijatna svežina koju prati primesa slatkoće i suptilna gorka nota", rekao je Marlis Poup iz "Xylem-a".

Kako su naveli, ovo nije samo pivo - to je i povod za razgovor o očuvanju i prećišćavanju vode.

Ipak, pretvaranje otpadnih u pijaću vodu nije novost. Astronauti NASA svoj urin pretvaraju u vodu kako bi imali dovoljno zaliha tečnosti tokom misija. Kalifornija je zbog velikih suša prošle godine odobrila prve standarde kojima se otpadna voda posle prerade može koristiti za piće, prenosi portal "The Next Web".

čaše kraft piva
Kurir/Petar Lazović 

Sa druge strane, sigurno smo do sada i pili otpadnu vodu tokom života. Kada pustimo vodu u toaletu, onda protiče cevima do postrojenja za preradu i potom se ispušta u reku ili jezero. U nekom trenutku ta ista voda dolazi do rezervoara i koristi se ponovo za piće.

Ipak, činjenica je da većina ljudi ne razmišlja o tome na taj način niti o mogućnostima recikliranja i prerade vode.

Kako prenosi Dojče vele, u svetu se 80 odsto otpadnih voda ispušta u životnu sredinu bez ikakvog tretmana, a voda zbog klimatskih promena postaje sve ređi resurs. Jedan od načina da se suprotstavimo tome je upravo prerada i prečišćavanje otpadnih voda.

(EUpravo Zato/The Next Web/Dojče vele)