Jedan od zajmova Razvojne banke Saveta Evrope, čija je ukupna vrednost 1,3 milijardi evra i koji su namenjeni za 11 zemalja članica ove organizacije, odobren je i Srbiji.

Kako je rekao guverner ove banke, Karlo Montičeli, zajmovi finansiraju razne investicije društvenog sektora u mikrofinansiranje, društvenu zaštitu, obrazovanje i rekonstrukciju nakon katastrofe. On je istakao da je banka odobrila zajam Ukrajini za hitno zbrinjavanje stanovništva koje je ostalo bez domova.

Kako se navodi u saopštenju, kredit od šest miliona evra za 3Bank akcionarsko društvo Novi Sad će pomoći u podršci ruralnim preduzećima i poljoprivrednicima u udaljenim oblastima.

"Novi zajmoprimac za Razvojnu banku Saveta Evrope, 3Bank, posvećen je pružanju finansijskih i savetodavnih usluga onima koje tradicionalne banke zanemaruju ili su finansijski isključene. Zajam je namenjen malim poljoprivrednicima, mikropreduzetnicima sa nedovoljno finansijskih sredstava, samostalnim preduzetnicama, početnicima i malim trgovcima", ističe se.

Razvojna banka Saveta Evrope naglašava da njeno finansiranje popunjava kritične praznine u mikrofinansijskom sektoru u Srbiji, kao i da su pomenuta sredstva "od vitalnog značaja za rast poslovanja, otvaranje novih radnih mesta i inkluzivni razvoj".

Da bi se podržao kreditni profil zajmoprimca, pokriće garancijom će biti obezbeđeno sa računa socijalne dividende (SDA) Razvojne banke Saveta Evrope, navodi se.

Banka je takođe odobrila i kredite za Bosnu i Hercegovinu, Finsku, Francusku, Nemačku, Island, Poljsku, Slovačku, Španiju, Tursku i Ukrajinu.

(JA/EUpravo zato)