Ova finansiranja odnosila su se na oblasti transportne infrastrukture i urbane mobilnosti, energetike i vodosnabdevanja, digitalizacije, nove tehnologije, zdravstva, pristupačnog stanovanja, obrazovanja i podrške malim i srednjim preduzećima.

U zeleno finansiranje uloženo je rekordnih 49 milijardi evra, a više od 21 milijarde evra uloženo je u energetsku sigurnost.

Tokom 2023. godine grupacija Evropske investicione banke (EIB) potpisala je nove ugovore o
finansiranju vredne gotovo 88 milijardi evra za projekte u oblastima prioriteta EU politike, uključujući klimatsko delovanje, održivu infrastrukturu i zdravstvo.

„Grupacija EIB sprovodi prioritete EU širom Evrope: jačanje evropske konkurentnosti i liderstva EU u zelenim tehnologijama, kao i pomoć u obezbeđivanju sigurnije budućnosti ljudima u Uniji i širom sveta", rekla je predsednica EIB Nađa Kalvinjo.

"Grupacija je ostvarila i premašila svoje ciljeve u pogledu niza ključnih prioriteta EU. To će proizvesti opipljive koristi za sve nas, od bezbednije vode za piće do unapređenog javnog prevoza, od boljeg pristupa vakcinama do veće pokrivenosti 5G mobilnom mrežom; od otvaranja novih radnih mesta i povećanja konkurentnosti do energetske sigurnosti i efikasnosti," dodala je ona.

Sa 349 milijardi evra zelenih investicija mobilisanih od 2021. godine, Grupacija je na dobrom putu da postigne cilj da do kraja decenije uloži do hiljadu milijardi evra u zeleno finansiranje. Direktno finansiranje klimatskog delovanja i održivosti životne sredine povećano je sa 38 milijardi (koliko je iznosilo 2022. godine) na 49 milijardi evra.

Tokom 2023. godine više od 21 milijarde evra banka je plasirala za reailzaciju inicijative REPowerEU, s ciljem da se smanji zavisnost Evrope od fosilnih goriva i ubrza zelena tranzicija.

Kapacitet proizvodnje električne energije za koji su obezbeđena finansijska sredstva moći će da snabdeva 13,8 miliona domaćinstava.

U godini koju je obeležila rastuća nestabilnost širom sveta, EIB Global, namenski ogranak Grupacije za investicije van EU, obezbedio je 8,4 milijarde evra za projekte, od čega je gotovo polovina usmerena ka najmanje razvijenim zemljama. U celini posmatrano, finansiranje koje je obezbedio EIB Global u okviru inicijative EU Globalna kapijax, već je mobilisalo investicije vredne 27 milijardi evra, u skladu sa planom da do 2027. godine dostignu 100 milijardi evra.

Pored gotovo dve milijarde evra pomoći Ukrajini otkako je počela ruska invazija, banka je 2023. godine osnovala fond EU4U koji podržavaju države članice i Evropska komisija radi daljeg jačanja ekonomske otpornosti i obnove Ukrajine.

Grupacija EIB uložila je 19,8 milijardi evra u inovacije i 20 milijardi evra za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzećima srednje kapitalizacije.

To su u velikoj meri omogućila ulaganja Evropskog investicionog fonda, dela Grupacije EIB specijalizovanog za finansiranje rizika, koji je prošle godine ugovorio investicije od gotovo 15 milijardi evra. To uključuje milijardu evra u okviru inicijative Evropski tehnološki prvaci sa ciljem povećanja broja start-up preduzeća u oblasti najnovijih tehnologija i unapređenja konkurentnosti Evrope.

Među ostalim investicijama za podršku inovacijama, Grupacija EIB finansirala je i 19 projekata veštačke inteligencije.

"U vreme nepovoljne situacije za investiranje, Grupacija EIB je spremna da odigra svoju kontracikličnu ulogu, dopunjujući budžet EU i podržavajući države članice EU i naše ekonomije, odgovarajući na jaku tražnju širom Evrope, naročito privatnog sektora," rekla je predsednica Kalvinjo.

„Međutim, znamo da izazovi sa kojima se suočavamo iziskuju još veće napore, i možemo pomoći Evropi da realizuje svoje planove", dodala je ona.

Grupacija EIB već je najavila nove projekte u Švedskoj, Rumuniji, Italiji, Španiji, Francuskoj, Poljskoj, Litvaniji i Bugarskoj kako bi podržala nove zelene tehnologije, od stanica za punjenje električnih vozila do železnica, zelene proizvodnje čelika i solarnih rešenja.

Očekuje se da finansiranje Grupacije iz 2023. godine podrži investicije u vrednosti od oko 320 milijardi evra, dopre do 400.000 preduzeća i podrži 5,4 miliona radnih mesta. Više od 45% finansijskih sredstava koje je Grupacija obezbedila unutar EU posvećeno je podršci kohezionim regionima, pri čemu je 20% usmereno za manje razvijene regione u EU, u kojima je bruto domaći proizvod po glavi stanovnika ispod 75% proseka EU.

Grupacija EIB donosi vrednost svakoj zemlji i svakom sektoru privrede EU. Dajemo snažan doprinos inovacijama, inkluziji, ekonomskoj sigurnosti i konkurentnosti na našem kontinentu i vodimo računa da svuda uspostavljamo partnerske odnose kako bismo povećavali uticaj našeg zajedničkog rada," rekla je predsednica Kalvinjo.

Evropska investiciona banka je institucija dugoročnog kreditiranja Evropske unije, u vlasništvu država članica EU. Ona finansira zdrave investicije doprinoseći ostvarivanju ciljeva politike EU, uključujući globalnu pravičnu tranziciju na klimatsku neutralnost.

Evropski investicioni fond (EIF) deo je Grupacije Evropske investicione banke, a njegova glavna misija je podrška evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) tako što im pomaže da pribave sredstva za finansiranje. EIF projektuje i razvija inicijative za preduzetnički kapital i za ulaganja u rast, garancije i instrumente mikrofinansiranja koje su posebno usmerene na taj tržišni segment.

U toj ulozi EIF doprinosi ostvarivanju ključnih ciljeva politike EU, kao što su konkurentnost i rast, inovacije i digitalizacija, društveni uticaj, veštine i ljudski kapital, klimatsko delovanje i održivost životne sredine, i još mnogo toga.

(M.A./EUpravo zato)