Na današnjoj sednici Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je odluku da snizi referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto, a smanjene su i stope na depozitne olakšice - na 4,5 procenta, i na kreditne olakšice - na 7,0 odsto.

NBS je objavila da je imala u vidu "da se inflacija od maja nalazi u granicama cilja (3 ± 1,5 odsto), kao i da se do kraja perioda projekcije očekuje njeno kretanje unutar tih granica, sa tendencijom njenog daljeg smanjivanja ka centralnoj projekciji cilja.

"Uzimajući u obzir ostvareno i očekivano kretanje ključnih faktora inflacije, a pre svega dalje smanjenje globalnih inflatornih pritisaka, kao i dosadašnji dezinflatorni uticaj restriktivnih monetarnih mera, Izvršni odbor je procenio da postoje uslovi za nastavak ublažavanja monetarne politike putem smanjenja referentne kamatne stope", stoji u obrazloženju NBS.

NBS je ipak istakla da i pored započetog ublažavanja, monetarna politika i dalje ima restriktivan karakter.

Opreznost monetarne politike NBS uslovaljavaju kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega povećani geopolitički rizici i njihov uticaj na svetske cene energenata i drugih primarnih proizvoda.

Ratna žarišta u Ukrajini i pojasu Gaze, za posledicu imaju oprez međunarodnih investitora, a cene nafte tokom poslednjih mesec dana bile su uglavnom sa tendencijom pada, do prvih dana septembra i očekivane pojačane tražnje

S druge strane, oči analitičara najviše su uprte prema Sjedinjenim Američkim Državama, gde se odvija neizvesna borba kandidata za predsedničke izbore u novembru.

Analitičari Raiffeisen banke u svom julskom izveštaju korigovali su prognozu visine referentne kamatne stope u Srbiji na kraju godine sa 5,75 odsto na 5,25 odsto, uzimajući u obzir upravo to da NBS nije „ispratila" tempo Evropske centralne banke, već se odlučila na dva smanjenja zaredom.

Danas odluku donela i Evropska centralna banka

Poklopilo se da danas redovnu mesečnu odluku o visinama glavnih kamatnih stopa objavljuje i centralna banka evra.

ECB ima "zacrtani cilj" da spusti stope na nivo od 2,5 odsto do sledećeg septembra, uz slične ekonomske uslove onima koji trenutno vladaju.

ECB je snizila svoje ključne kamatne stope kako su tržišta očekivala i to je njeno drugo smanjenje ove godine nakon istog poteza u junu.

Nove kamatne stope su utvrđene na nivou od 3,65% za glavne operacije refinansiranja, 3,90% za marginalne kreditne linije i 3,50% za depozite.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja je stopa koju banke plaćaju kada pozajmljuju novac od ECB-a na nedelju dana, dok je kamatna stopa na depozitnu liniju ono što banke mogu da koriste za depozite preko noći kod Evrosistema.

Stopa na granični kredit nudi kredite preko noći bankama iz Evrosistema.

„Upravni savet je danas odlučio da snizi stopu olakšice za depozite, stopu kroz koju usmerava monetarnu politiku – za 25 baznih poena. Na osnovu ažurirane procene Upravnog saveta o izgledima za inflaciju, dinamiku noseće inflacije i snagu prenosa monetarne politike, sada je prikladno preduzeti još jedan korak u ublažavanju stepena ograničenja monetarne politike“, navodi se u saopštenju ECB.

"Iako nešto postepenije nego što se prethodno očekivalo, usporavanje globalne inflacije se nastavlja, uz doprinos faktora i na strani ponude, i na strani tražnje. Na strani ponude, u pravcu usporavanja inflacije delovale su prethodno snižene cene energenata i hrane, kao i obezbeđeno bolje funkcionisanje globalnih lanaca snabdevanja. Na strani tražnje dezinflatorno još uvek deluju kamatne stope vodećih centralnih banaka, koje će, realno posmatrano, biti povišene još neko vreme", obrazložila je odluku NBS.

Inflacija u Srbiji je u skladu sa zvaničnom projekcijom.

U julu je međugodišnja inflacija iznosila 4,3 odsto, dok je mesečna inflacija bila na nivou od 0,4 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, što je jednako prosečnim mesečnim ostvarenjima od početka godine.

(M.A./EUpravo zato/biznis rs)