Španski premijer, Pedro Sančez, pozvao je Evropsku komisiju i članice EU da ponovo razmotre predložene takse na uvoz kineskih električnih vozila.

Takse su smišljene da nadoknade subvencije koje kineske vlasti upumpavaju u ovaj unosan sektor, što dovodi do veštački niskih troškova. Posle višemesečne istrage, Komisija je utvrdila da se javni novac širi čitavim lancem snabdevanja zbog čega su evropski konkurenti u riziku da dožive velike ekonomske gubitke.

Brisel je zato predložio dodatne namete, od 7,8 do 35,3 odsto, u odnosu na brend i njihovu saradnju sa istragom, koji se nadograđuju na već postojeće takse od 10 odsto.

Takse bi trebalo da osiguraju pravedniju tržišnu utakmicu i umanje jaz u cenama između EU i kineskih proizvođača.

Međutim, Sančez smatra da to nije najbolji pristup, pogotovo ako se uzvrati recipročnim merama na svinjske proizvode, što je veoma značajan sektor u Španiji.

"Svi ove odluke treba da razmotrimo, ne samo članice EU već i Komisija. Kao što sam i ranije govorio, ne treba nam novi rat, u ovom slučaju trgovinski rat. Treba da izgradimo mostove između Evropske unije i Kine. Španija će se truditi da bude konstruktivna i da pronađe rešenje i kompromis između Kine i Evropske komisije. Ukoliko mene pitate, ja ću reći da mi razmatramo našu poziciju", poručio je Sančez u Šangaju tokom četvorodnevne posete Kini.

Španski premijer Pedro Sančez stiže na samit EU u Briselu
Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia Pedro Sančez je bio u poseti Kini kada je sklopio i ugovor vredan milijardu dolara

Njegova izjava predstavlja mali zaokret s obzirom na to da je uvek pratio odluke Komisije. Španija je glasala "za" uvođenje tarifa tokom neobavezujućih konsultacija u julu i očekuje se da će taj stav zadržati na predstojećem glasanju u novembru.

Ko u Evropi želi da se uvedu takse Kini?

Međutim, to će se možda sada promeniti.

Glasanje će biti važno na nivou cele EU kako bi se videlo da li će države članice ustati protiv "nepravednih trgovinskih praksi". Francuska i Italija se zalažu za strože takse dok Mađarska predvodi opoziciju.

Nemačka je pod velikim pritiskom lokalne industrije da odbije takse, ali vladajuća koalicija ne želi da se predomisli.

Svinjetina se našla usred unakrsne vatre

Sančez je istakao da se Španija i Kina slažu po više pitanja nego što se ne slažu i rekao je da dijalog mora da se održi na najvišem nivou.

Pošto postoji opasnost da Kina uzvrati sličnim merama, Sančez se nada da to neće uticati na sektor svinjetine.

Ukoliko zaista usledi kineska odmazda, prve na udaru će biti Španija, Holandija, Danska, Nemačka i Belgija.

Evropski izvoz brendija je takođe podložan tarifama.

Sančez je tokom posete Kini sklopio ugovor od milijardu dolara sa kompanijom "Envision Group" koja će u Španiji izgraditi fabriku za proizvodnju elektrolizera, mašinerije koja odvaja vodonik od vode i proizvodi zeleni vodonik.

(EUpravo zato/Euronews)