Bruto domaći proizvod ove godine u Nemačkoj će biti manji za 0,1 odsto nego 2023. godine, prema proračunu Instituta za svetsku ekonomiju (IfW) iz Kila. 

Privatna potrošnja, jedan od stubova nemačke privrede, slabi, a industrija i građevinarstvo tonu u dublju recesiju, prema jesenjoj prognozi IWF-a, prenosi Seebiz.

U prethodnoj letnjoj prognozi Kilski institut je ipak računao na rast od 0,2 odsto.

„Generalno gledano, nemačka privreda je zaglavljena u anemičnom oporavku", rekao je Stefan Kuts (Stefan Kooths) iz IWF-a, dodajući da vlada nije u stanju da postavi pouzdan kurs ekonomske politike.

Ekonomisti instituta predviđaju da će BDP ponovo rasti sledeće i 2026. godine, dok naredne godine očekuju rast od 0,5 odsto,a  ranije su prognozirali 1,1 odsto.

Prema preliminarnim procenama, nemačka privreda će dostići 1,1 odsto 2026. godine.

„Nemačka ekonomija je sve više u krizi koja nije samo ekonomske, već i strukturne prirode", rekao je predsednik IfW-a Moric Šularik (Moritz Schularick).

Vlada je smanjila budžet, opterećujući time preduzeća. Takođe, Evropska centralna banka je prekasno počela da snižava kamate da bi pozitivno uticala na nemačku ekonomiju.

Aktuelni spor između vlasti i opozicionih partija oko azila truje dijalog o sticanju kvalifikovane radne snage iz inostranstva, istakao je Šularik i sve dok je to slučaj, potencijal rasta će se smanjivati.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)