Belgijanci se hrabre da troše kovani novac kako ne bi postojala potreba za daljom proizvodnjom.

Ministarstvo finansija je pokrenulo na društvenim mrežama kampanju #spendyourchange kojom se građani pozivaju da "iskopaju" zaboravljene novčiće.

Trenutno u Belgiji cirkuliše više od 4,2 milijardi kovanica što odgovara vrednosti od oko 1,5 milijardi evra. Ukoliko biste ih poređali jedne pored drugih, dvaput bi se obišla Zemlja.

Uprkos tim brojkama, belgijske prodavnice često nemaju dovoljno novca za vraćanje kusura ukoliko mušterije plaćaju gotovinom. To se događa zato što većina već postojećih novčića ostaje neiskorišćena.

Ključna belgijska trgovačka udruženja su upozorila na nedostatak novca "u metalu" posle čega je pokrenuta i kampanja na društvenim mrežama.

"Novćići ne cirkulišu dovoljno. Potrošači ih od pandemije sve manje koriste, već ih umesto toga gomilaju zbog čega ne mogu ponovo da kruže u prodavnicama ili bankama. Međutim, kako među trgovcima i dalje postoji potreba za njima, stvara se nestašica", poručili su iz udruženja.

Digitalna plaćanja zamenila keš

Ukoliko Belgijanci ne žele da plaćaju kovanim novcem, imaju opciju i da ih čuvaju u banci ili doniraju humanitarnim organizacijama.

Kada bi se samo dva odsto neiskorišćenih novčića vratilo u cirkulaciju, procenjuje se da bi se svake godine uštedelo više od 5 miliona evra na njihovoj proizvodnji.

Novčanice od 10 i 50 evra se izvlače iz novčanika
MONDO/Uroš Arsić Iako ima onih koji preferiraju plaćanje gotovinom, metalnoh novčića je sve manje u upotrebi

Smanjenje proizvodnje novih novčića takođe bi imalo pozitivne efekte po životnu sredinu jer njihov transport oslobađa velike količine ugljen-dioksida.

Jedan od razloga zbog čega građani ne troše metalni novac kao nekada je i okretanje ka digitalnim metodima plaćanja.

Gotovina se 2022. godine koristila u 59 odsto transakcija, a ta brojak je 2019. bila 72 odsto.

Iako potrošači danas preferiraju elektronska plaćanja, nisu prestali da cene keš, a to se posebno odnosi na one starije od 55 godina.

U Austriji, Nemačkoj i Irskoj i dalje postoji visoki procenat građana koji plaćaju gotovinom - 45, 30 i 28 odsto.

Sa druge strane, samo 7 odsto Finaca i dalje koristi keš.

(EUpravo Zato/Euronews)