Od 1. aprila odraslima u Nemačkoj je dozvoljeno da sa sobom nose do 25 grama sušenog kanabisa i da uzgajaju do tri biljke marihuane kod kuće.

Javna potrošnja će biti dozvoljena, sve dok nije u vidokrugu dece ili u blizini sportskih objekata. Takođe, biće zabranjeno konzumirati travu i u pešačkim zonama od 7 do 20 časova. Odrasli će takođe moći da čuvaju do 50 grama leka kod kuće.

Specijalnim klubovima kanabisa biće dozvoljeno da uzgajaju i kupuju drogu na ograničenoj osnovi od 1. jula. Klubovi mogu imati do 500 članova.

Novi zakoni usledili su nakon burne debate o prednostima i nedostacima omogućavanja lakšeg pristupa ovom, kako ga nazivaju, lekom.

Vlada kaže da će dekriminalizacija kanabsia pogoditi skriveno tržište i smanjiti širenje kontaminiranog kanabisa, čime će se zaštititi mladi ljudi. Ali bilo je kritika o mogućem uticaju na mlade.

"Sa naše tačke gledišta, zakon kakav je napisan je katastrofa", rekla je za agenciju Frans pres (AFP) Katja Zajdel, terapeutkinja u centru za narkomane u Berlinu, Tannenhof Berlin-Brandenburg.

"Pristup proizvodu će biti lakši, njegov imidž će se promeniti i postati normalizovaniji, posebno među mladima", rekla je Sajdel i dodala da očekuje povećanje upotrebe kanabisa "barem u početku".

Konzumacija kanabisa za osobe mlađe od 18 godina i dalje će biti nezakonita.

Mere zaštite

Novi zakon takođe ima neke mere zaštite za mlade ljude, uključujući zabranu pušenja kanabisa u krugu od 100 metara (328 stopa) od škola, vrtića, igrališta ili sportskog centra.

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah obećao je veliku kampanju za edukaciju mladih o zdravstvenim rizicima i jačanje programa prevencije.

Međutim, planirana medijska kampanja nije ubedila kritičare.

Savezni centar za zdravstveno obrazovanje, povezan sa ministarstvom zdravlja, rekao je AFP-u da će "preuzeti svoju odgovornost proširenjem ponuda za prevenciju".

Južna država Bavarska u međuvremenu testira onlajn kurs za obuku nastavnika o tome kako da pristupe ovoj temi u školama.

Prema zvaničnim statistikama iz 2021. godine, 8,8 odsto odraslih u Nemačkoj starosti od 18 do 64 godine izjavilo je da je konzumiralo kanabis bar jednom u prethodnih 12 meseci.

Među ljudima od 12 do 17 godina, taj broj je porastao na skoro deset odsto.

Vlada je ranije rekla da se mnogi korisnici oslanjaju na drogu iz medicinskih razloga i da će novi zakon takođe poboljšati kvalitet kanabisa koji konzumira sve veći broj mladih ljudi.

Posmatrači iz celog sveta pomno će pratiti kako zakon funkcioniše u praksi u Nemačkoj.

(JA/EUpravo zato)