Belgija se protivi predlogu Evropske unije da vina sa do 6 posto alkohola budu označena kao "vino sa niskim sadržajem alkohola", upozoravajući da bi takva oznaka mogla zavarati potrošače i negativno uticati na javno zdravlje. Ministarstvo zdravlja Belgije navodi da termin "niski sadržaj alkohola" stvara lažan osećaj bezbednosti i može doprineti normalizaciji konzumacije alkohola, posebno kod osoba podložnih komercijalnim porukama.
Trenutno, vina sa smanjenim sadržajem alkohola mogu se prodavati u Evropskoj uniji sa oznakom delimično dealkoholizovano". Predlog je da se ovaj termin promeni u "niski sadržaj alkohola", što Belgija odbacuje, smatrajući da bi promena bila obmana za potrošače.
Belgijske vlasti upozoravaju da alkohol spada u kategoriju kancerogena Grupe 1 i da je povezan sa brojnim bolestima, uključujući i mentalne poremećaje. Ministarstvo zdravlja smatra da bi nova oznaka "niski sadržaj alkohola" mogla stvoriti opasan presedan, jer ne postoje jasni standardi koji definišu šta se zapravo smatra "niskim" sadržajem.
"Ovo može otvoriti vrata za označavanje proizvoda sa 6 posto alkohola kao ‘niskih’, što je, po našem mišljenju, veoma rizično", rekao je Žan Potije, regulatorni ekspert Ministarstva zdravlja.
Umesto toga, Belgija predlaže termin "smanjeni sadržaj alkohola", koji je po njihovom mišljenju precizan i jasan, bez lažnog sugerisanja bezbednosti proizvoda, prenosi Brisel Tajms.
Položaj EU i reakcije industrije
Iako su neke države članice izrazile razumevanje za belgijske argumente, termin "niski sadržaj alkohola" i dalje ostaje u nizu predloga za vinsku industriju.
Evropski komitet vinskih kompanija (CEEV) odbacuje zabrinutost Belgije, navodeći da je jasno da se termin koristi zajedno sa pojmom "vino" i da potrošači znaju prosečan sadržaj alkohola u vinima, koji se kreće između 11 i 14,5 posto.
Portparol CEEV-a ističe da u tom kontekstu oznaka "vino sa niskim sadržajem alkohola" ne bi trebalo da bude zavaravajuća.
Belgijske vlasti, međutim, smatraju da čak i kada je sadržaj alkohola naveden, odgovornost ne bi trebalo da bude na potrošaču da proceni da li je proizvod zaista "nizak" ili samo "smanjen".
(EUpravo zato.rs)