Gledaoci i učesnici su odali počast ugandskoj olimpijskoj trkačici Rebeki Čeptegei, koja je umrla u četvrtak nakon što je, prema informacijama policije, njen partner napao i zapalio. Čeptegej je trčala maraton na Olimpijskim igrama u Parizu prošlog meseca.

Žan-Mišel Žar je pokrenuo zabavu na Stade de Franse i podstakao igru i ples širom stadiona, od sportista, volontera i gledalaca.

Bilo je i razloga za slavlje i igru. Naime, na dan zatvaranja Maročanka Fatima Ezahra El Idrisi oborila je svetski rekord u ženskom maratonu za trkačice sa oštećenjem vida, dok je Nigerijanka Oluva Folamiša oborila sopstveni svetski rekord u para pauverliftingu za žene.

El Idrisi je stazu od 42 kilometra pretrčala za 2 sata, 48 minuta i 36 sekundi, nadmašivši time prethodni rekord Japanke Misato Michishite u Hofu Sitiju u decembru 2020. za skoro šest minuta.

"Nisam trčala za vreme, trčala sam samo za medalju", rekla je 29-godišnja Marokanka.

Braniteljka titule Oluvafemijajo je dva puta popravila svoj svetski rekord u para pauverliftingu za žene, podigavši 167 kilograma iznad grudi za još jedno zlato u finalu za žene u kategoriji preko 86 kg.

39-godišnja Oluvafemijajo je u junu prevazišla svoj prethodni najbolji rezultat iz Tbilisija u Gruziji za jedan kilogram podigavši 166 kg u trećem kolu.

Ona je zatim oduševila gledaoce u La Šapel areni dodavši još jedan kilogram rekordu u pavuerliftu.

Sećanje na Rebeku Čeptegej

Nakon maratona, gledaoci su odali počast ugandskoj olimpijskoj trkačici Rebeki Čeptegei, koja je umrla u četvrtak nakon što je zapaljena u, kako je policija rekla, napadu njenog partnera.

Čeptegei je trčala maraton na Olimpijskim igrama u Parizu prošlog meseca, a slika njenog slavlja prikazana je na velikom ekranu blizu cilja u nedelju dok je publika u znak sećanja na nju aplaudirala jedan minut.

Konferensije je Čeptegejevu nazvao "žrtvom femicida".

Kina dominirala

Kina je tokom Paraolimpijskih igara osvojila skoro duplo više zlatnih medalja, 94 u odnosu na Britaniju 49, što je daleko više nego bilo koja druga zemlja.

Kina je završila sa ukupno 220 medalja (94 zlatne, 76 srebrnih, 50 bronzanih).  Britanija se pohvalila sa 124 Britaniju, a zatim  i SAD sa 105 osvojenih medalja.


Domaćin, Francuska, je završila na osmom mestu na tabeli sa 19 zlatnih medalja od ukupno 75.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)