Nakon 14 dana takmičenja, od 10. do 23. juna, i nadmetanja u četiri discipline - plivanju,  umetničkom plivanju, skokovima u vodu i plivanju na otvorenim vodama, završeno je Evropsko prvenstvo u vodenim sportovima, koje je prvi put u istoriji održano u Beogradu.

Srpska prestonica ugostila je više od 2.000 učesnika iz čak 46 zemalja, a Evropsko prvenstvo poslužilo je i kao poslednje kvalifikatorno takmičenje za plivače za odlazak na Olimpijske igre.

Podeljeno je ukupno 222 medalja među zemljama, odnosno 502 gledano po takmičarima, a sve su nosile tradicionalne motive Srbije.

Naša zrmlja je kao domaćin takmičenja osvojila dva odličja.

Štafeta naše zemlje u disciplini 4x100 metara slobodno, u sastavu Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna, osvojila je zlatnu medalju i postala šampion Evrope, čime je ostvaren jedan od najvećih uspeha u istoriji srpskog plivanja.

Naši momci su u finalu odneli pobedu sa 3:12,90, ostavivši iza sebe Poljsku i Grčku, a trku je obeležio i spektakularni finiš Andreja Barne.

Ovo je bilo tek četvrto zlato u istoriji za Srbiju na kontinentalnim takmičenjima, a zahvaljujući odličnom rezultatu u prvoj izmeni (47,99), Stjepanović je sebi obezbedio učešće na Olimpijskim igrama. 

Tamo će se pridružiti odranije kvalifikovanom Andreju Barni, koji je Srbiji doneo drugo odličje na upravo završenoj evropskoj smotri vodenih sportova u Beogradu. U finalnoj trci na 100 metara slobodno osvojio je bronzanu medalju, a rezultatom od 47,66 sekundi uspeo je da za 28 stotinki obori državni i lični rekord.

U ženskoj konkurenciji, najbolji rezultat među srpskim takmičarkama zabeležila je plivačica Anja Crevar, koja je u finalu trke na 400 metara mešovito osvojila četvrto mesto.

„Organizacija prvog Evropskog prvenstva u vodenim sportovima u istoriji naše zemlje protekla je besprekorno uprkos činjenici da smo imali svega tri meseca za pripremu. Zahvaljujući ogromnim naporima čitave države, koja nam je pružila podršku na svim nivoima, ali i mnogobrojnim volonterima, sponzorima i prijateljima takmičenja, Srbija je zadala domaći zadatak svim narednim organizatorima. Ponosni smo što je Beograd tokom dve nedelje juna bio sportski epicentar Evrope i što su mnogobrojni takmičari iz Srbije i o Srbiji poneli samo najlepše utiske", istakao je Nemanja Svjetličić, izvršni direktor Evropskog prvenstva u vodenim sportovima.

Beograd će od 26. juna do 5. jula biti domaćin i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima za masters kategoriju.

Veterani vodenih sportova nadmetaće se u istim disciplinama kao i profesionalci, s dodatkom takmičenja u vaterpolu, koje će se održati od 26. do 30. juna u SC Novi Beograd „11. аpril".

Kada je reč o plivanju, veterani će se nadmetati od 26. juna do 3. jula u SRC „25. maj - Milan Gale Muškatirović".

(M.A./EUpravo zato)