Sud u Hamburgu (Nemačka) osudio je 95-godišnju ženu na skoro godinu i po dana zatvora zbog upornog negiranja holokausta.

Optužnica protiv Ursule Haverbek, starice poznate kao nacistička baka, rezultat je njenih izjava 2015. godine tokom suđenja bivšem nacističkom pripadniku Oskaru Greningu, koji je služio kao stražar u Aušvicu.

Haverbek je tada tvrdila da je Aušvic, u kojem su, prema procenama istoričara, nacisti sistematski ubili najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, bio radni logor, a ne logor za istrebljenje. Sud u Hamburgu osudio ju je na godinu i četiri meseca zatvora, od kojih će se četiri meseca smatrati odsluženim zbog odugovlačenja sudskog postupka.

Takođe, presuda nije pravosnažna jer postoji mogućnost žalbe.

Ona je prvi put kažnjena pre 20 godina

Haverbek je 2015. prvobitno osuđena na 10 meseci zatvora bez mogućnosti uslovne kazne u okružnom sudu. Ona je uložila žalbu na tu presudu, ali suđenje je počelo tek devet godina kasnije.

Već godinama sudovi se bave njenim izjavama u kojima negira Holokaust, najveće stradanje Jevreja u istoriji. Ona je zbog svojih izjava prvi put kažnjena 2004. godine, novčanom kaznom.

Već je provela više od dve godine u zatvoru zbog negiranja holokausta. Berlinski sud ju je potom 2022. osudio na godinu dana zatvora zbog izazivanja mržnje. Još uvek nije odslužila tu kaznu.

(JA/EUpravo zato/Index)