Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisuju poziv za Godišnju nagradu Evropa Nostre Srbije za lični doprinos u oblasti nasleđa "Heroji nasleđa".

Heroj/heroina nasleđa je godišnja nagrada za lični doprinos u oblasti nasleđa.

Nagrada se dodeljuje pojedincima za izuzetna dostignuća i dugoročnu posvećenost u istraživanju, dokumentovanju, konzervaciji, digitalizaciji, interpretaciji, očuvanju, upravljanju, promociji, edukaciji, zagovaranju i razvoju politika i jedinstvenih praksi zaštite i korišćenja nasleđa.

Ovom nagradom, nastoji se da se ohrabre i učine vidljivim oni pojedinci, građanke i građani, koji se svakodnevno i posvećeno bave nasleđem, inspirišu druge na delovanje i podstiču pozitivne promene u zajednici zasnovane na nasleđu, u razumevanju nasleđa, razvoju kulture sećanja i vrednosti koje ono danas ima za društvo.

Nagrada se dodeljuje pojedincima koji pokažu posvećenost u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa bez obzira da li su iz polja pokretnog ili nepokretnog, materijalnog ili nematerijalnog nasleđa. Nagrada podjednako tretira nasleđe različitih nacionalnih i etničkih zajednica, grupa i pojedinaca, kao i nasleđe iz različitih istorijskih epoha uključujući i ono iz skorije prošlosti.

Nagrada se dodeljuje za lični doprinos koji je učinio vidljive pomake nezavisno ili uprkos institucionalnim ili dominantnim društvenim tokovima u oblasti očuvanja kulturnog nasleđa, ali uz poštovanje opšte prihvaćenih vrednosti i principa zaštite ustanovljenih međunarodnim konvencijama i pravilima struke.

Konkurs je otvoren do 30. avgusta 2024. godine.

Pravo da nominuju kandidata za nagradu „Heroj/heroina nasleđa“ imaju:

  • Organizacije civilnog društva koje su aktivne u polju negovanja, promocije i zaštite kulturnog, prirodnog nasleđa;
  • Građani i građanske inicijative sa minimalnim brojem od 15 potpisa.

Nominacija treba da sadrži:

  • Biografiju kandidata (do 2.000 karaktera) sa portretnom fotografijom;
  • Obrazloženje nominatora (do 3.000 karaktera);
  • Pet fotografija koje najbolje ilustruju lični doprinos kandidata i njen/njegov uticaj na očuvanje kulturnog nasleđa u lokalnoj sredini.
  • Nominacije je potrebno poslati na sledeću adresu elektronske pošte: daliborka.nikolic@euinfo.rs

O dobitniku nagrade odlučuje stručni žiri koji se sastoji od:

Četiri (4) člana na predlog Upravnog odbora Evropa Nostra Srbije iz redova članova Evropa Nostra Srbije i istaknutih stručnjaka, umetnika ili donatora i aktivista posvećenih kulturi i kulturnom nasleđu; Dve (2) dosadašnje dobitnice nagrade „Heroji nasleđa“;
Jednog (1) člana žirija predlaže Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Odluka žirija se saopštava javnosti svake godine u septembru, tokom održavanja Dana evropske baštine. Svečana dodela nagrade „Heroji nasleđa“ održava se svake godine u decembru.

Dobitnici/dobitniku nagrade „ Heroji nasleđa“ biće uručena skulptura od bronze na mermernom postamentu naziva „Krila 12“, delo samostalne umetnice Marine Nićiforović.

Nagrada se dodeljuje treći put, a detaljna pravila mogu da se pronađu na ovom linku.

Prethodne dobitnice nagrade su: Stanka Čoban i Viktorija Aladžić.

Stanka Čoban je dom pun šokačke nošnje, starog nameštaja, majčinog i bakinog miraza nasledila od roditelja posle čega je 2009. godine otvorila etno kuću “Didina kuća“ u kojoj posetiocima pokazuje način života Šokaca i drugih naroda u ovom delu Vojvodine.

Viktorija Aladžić je 2013. godine pokrenula inicijativu, a potom i pripremila aplikaciju na osnovu koje je Subotica postala članica Mreže gradova secesije, rame uz rame sa Barselonom, Budimpeštom, Bečom, Parizom... a posebno se zalagala za obnovu i očuvanje Sinagoge u tom gradu.

(EUpravo Zato/EU info mreža)