Nagradni konkurs "Oni su heroji" u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, otvoren je i trajaće do 3. maja, a namenjen je ljudima koji nesebično čine dobra dela, najčešće daleko od očiju javnosti, saopštila je EU info mreža.

Prošlogodišnja kampanja omogućila je da javnost čuje za čak 172 herojske priče iz brojnih gradova Srbije.

Kako se navodi, nominovanje najinspirativnijih i najhrabrijih pojedinaca - naših sugrađana, prijatelja, članova porodica trajaće do 3. maja, na sajtu www.onisuheroji.rs, nakon čega će uslediti glasanje i odabir finalista.

Pravila i uslovi konkursa mogu se pronaći na pomenutom sajtu, a herojima i heroinama biće uručene nagrade koje su obezbedilie poznate nacionalne i međunarodne kompanije i ustanove.

Konkurs "Oni su heroji" pokrenula je Delegacija Evropske unije u 2020. godini, u želji da nagradi dela solidarnosti koja su važna za svako društvo i na taj način istakne jednu od temeljnih vrednosti na kojima počiva EU, dodaje se u saopštenju.

Prijave za konkurs mogu se slati do 3. maja 2024. godine do 12.00 časova. Glasanje će trajati tokom maja, a proglašenje deset pobednika konkursa, od 25 finalista, biće izvršeno tokom juna 2024. godine.

"Cilj konkursa je promocija priča o ljudima iz svakodnevnog života koji nisu medijski eksponirani, za koje nismo čuli, ili smo nedovoljno čuli, a svojim delima su doprineli zajednici u kojoj žive – Heroji", navodi se u opisu konkursa.

Kako se ističe, javne ličnosti nisu predmet, tj. Heroji u smislu ovog konkursa, a među njima je svaka osoba koja vrši javnu ili političku funkciju ili koje je izabrano, postavljeno ili imenovano lice u organu javne vlasti (javni funkcioner) ili koja je poznata javnosti zbog svog komercijalnog rada ili angažovanja u bilo kojoj oblasti javnog života, uključujući ličnosti iz politike, umetnosti, muzike, sporta, industrije zabave, novinarstva i drugih oblasti javnog života.

Pravo na učešće imaju svi punoletni Srbi sa prebivalištem na teritoriji Srbije koji podnesu prijavu. Detaljnije o svim uslovima na linku.

Izabranim herojima za 2024. godinu biće uručena specijalna "Herojska kartica" koja će sadržati paket poklona. "Herojska kartica" je dobročiniteljska kartica kojom će biti nagrađena njihova herojska dela u lokalnim zajednicama.

(JA/EU u Srbiji)