Prestižnu titulu Evropskog regiona gastronomije za 2025, Siciliji je dodelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, umetnost i turizam, koji promoviše kuhinje raznih delova Evrope.

Sicilija je predala kandidaturu za ovu prestižnu nagradu za vreme Sajma vina i žestokih pića Vinitali, koji se održava u Veroni, inače veoma važnog za prehrambeni sektor Italije, piše RTS.

Kandidaturu je podržalo i Odeljenje agrikulture Sicilije kao i mnogobrojni konzorcijumi i ugostiteljski objekti kako bi usmerili pažnju svetske javnosti na ogroman gastronomski potencijal italijanskog ostrva.

Sicilija je odabrana kako zbog bogate kulinarske tradicije tako i zbog sposobnosti da ujedini kulturu i umetnost sa regionom.

Predsednica Međunarodnog instituta za gastronomiju, kulturu, imetnost i turizam (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism – Igcat) Dijane Dod obratila se tim povodom italijanskim medijima.

"Žiri je odlučio da su kvalitet i raznovrsnost proizvoda kao i bogato iskustvo u gastronomiji učinili Siciliju idealnom za nagradu. Nakon kandidature, posetili smo ostrvo i onda odlučili da je Sicilija zaslužila ovu nagradu".

Ove godine Sicilija će predstaviti specijalitete kroz skupove, festivale i tematske večeri na temu hrane i vina.

Sicilijanski grad Agriđento izabran je i za prestonicu kulture 2025.

Pasta alla norma, caponata, cannolo, pasta con le sarde – samo su neka od kultnih sicilijanskih jela koja su pomogla da se ostvro kruniše ovom prestižnom nagradom. Pohvaljena zbog svog održivog pristupa poljoprivredi i posvećenosti zaštiti svojih vrsta i tradicionalne hrane, Sicilija je domaćin jednogodišnje gastronomske proslave, sa mnoštvom događaja svakog meseca. Od različitih festivala do luksuznih turneja vozom oko vulkanskog vinskog regiona Etne u aprilu, i proslave omiljenog 'zelenog zlata' Sicilije, pistaća, tokom sezone berbe avgust-septembar — 2025. je godina za ozbiljne ljubitelje hrane da posete ovo mesto.

(EUpravo zato/RTS)