U suvenirnicama širom italijanskog ostrva Sicilije često se mogu pronaći suveniri sa mafijaškom tematikom, od magneta i majica do otvarača za boce i čašica. Problem sa tim je što sicilijanska mafija i dalje deluje na ostrvu, baveći se kriminalnim aktivnostima poput iznude, trgovine drogom i otmica.

Agrigento je grad na jugu Sicilije koji se još uvek bori sa mafijaškom kontrolom, a ujedno je i predviđeno da bude italijanska prestonica kulture 2025. godine. U nastojanju da promeni svoj međunarodni imidž i suzbije glamurizaciju kriminalne organizacije, grad je odlučio da zabrani prodaju suvenira sa mafijaškom tematikom.

Frančesko Mićoče, gradonačelnik Agrigenta, uveo je zabranu prodaje suvenira koji sadrže motive mafije. Inače je u ovom gradu potpuno normalno pronaći fotografije i simbole mafijaških organizacija na proizvodima, uključujući Sicilijance u tradicionalnoj odeći kako drže skraćenu pušku poznatu kao "lupara" (kod nas poznata kao sačmarica).

Ova odluka ima cilj da promeni način na koji turisti vide grad i da pošalje jasnu poruku da aktivnosti kriminalne organizacije nisu odobrene od strane lokalnih vlasti.

"S obzirom na to da prodaja takvih proizvoda na teritoriji Agrigenta ponižava lokalnu zajednicu, koja je godinama posvećena širenju kulture zakonitosti, naređujem zabranu prodaje bilo koje vrste predmeta koji veličaju ili se na bilo koji način i u bilo kom obliku odnose na mafiju i organizovani kriminal,” rekao je gradonačelnik za italijansku štampu.

Kultura pre mafije

Lokalne policijske snage dobile su ovlašćenje da pregledaju prodavnice suvenira u gradu i izdaju kazne ako pronađu zabranjene proizvode. Još uvek nije potvrđeno koliki će iznos kazne biti za prekršioce.

Agrigento unapređuje svoj imidž dok se priprema da postane italijanska prestonica kulture 2025.

Zabrana dolazi u trenutku kada se Agrigento priprema da sledeće godine postane italijanska prestonica kulture i ima cilj da stavi u prvi plan svoje kulturno bogatstvo, a ne mafijaško nasleđe.

Gradsko veće najavljuje da će kulturni program uključivati 44 nova projekta koja istražuju odnos čoveka i prirode.

Jedan od najvažnijih događaja biće koncert italijanskog operskog pop trija Il Volo u Dolini hramova.

Turisti već dolaze u ovaj lokalitet koji je na listi svetske baštine UNESCO-a, sa arheološkim ostacima koji datiraju iz perioda kada je ostrvo bilo antička grčka kolonija u 6. i 5. veku pre nove ere.

Sam grad je spoj antičke, srednjovekovne, barokne i moderne arhitekture, a tu je i značajan arheološki muzej.

(JA/EUpravo zato/euronews)