Kada je britanski bend Oasis najavio da se ponovo okuplja i kreće na turneju, obožavaoci su jedva dočekali da kupe karte za koncerte, pa su satima čekali kako bi došli do ulaznica. Međutim, dočekala ih je velika neprijatnost - cene karata su toliko rasle, da je sada morao da reaguje i tamošnji parlament.

U Domu komuna je predložen Zakon o prodaji karata koji bi se odnosio na sportske i kulturne događaje.

Poslanica Rupa Hak je navela da želi da se zakon izmeni kako bi se poboljšala transparentnost cena karata i sprečilo da kupci budu opelješeni.

Krajem avgusta su se u prodaju pustile ulaznice za nadolazeće koncerte Oasisa u Velikoj Britaniji i Irskoj, a fanovi su satima čekali kako bi ih kupili onlajn. Iako je saopšteno da će cena biti 148 funti, do kraja dana je narasla na 355 funti na platformi Tiketmaster.

Iz benda, koji je poslednji put održao koncert 2009. godine, saopštili su da nisu znali po kom principu će se prodavati karte, dok su iz Tiketmastera kazali da sve cene određuju organizatori turneje.

Britanska sekretarka za kulturu, Lisa Nandi, rekla je da će analizirati ovu praksu.

Poslanica Hak je istakla da je bila "skandalizovana" prodajom karata za turneju Oasis koja treba da se održi naredne godine. Kako je navela, ljudi su bili primorani da plaćaju po višim cenama nakon čekanja od 6 sati.

Predlog zakona poziva na određivanje maksimalne cene, ali će dinamika određivanja cena i dalje moći da se koristi za poskupljenja ili pojeftinjenja u okviru tog cenovnog ranga. Kupci bi, takođe, trebalo da budu obavešteni o maksimalnim cenama pre nego što krenu sa kupovinom.

Predlog je privukao podršku poslanika različitih partija i trebalo bi da se razmatra 6. decembra.

(EUpravo zato/Sky news)