Nedostaje li vam uzbuđenja u životu, možete se uputiti ka austrijskom glečeru Dahštajn i Zviselalmu, na manje od sat vremena vožnje od Halštata gde će vas dočekati Nebeske lestvice (Donnerkogel Klettersteig) duge 40 metara.

One premošćuju veliki klanac do vrha Donerkogel na visini od oko 700 metara.

Put u nebo (kako se još nazivaju Nebeske merdevine) je velik izazov jer je potrebna hrabrost da se savlada penjanje na otvorenom i to na ovolikoj visini, ali iz penjačke perspektive, radi se o jednom od lakših delova uspona.

Kako doći do Nebeskih lestvica?

Do Nebeskih lestvica se može doći od jezera Gosau žičarom Gosaukam do Zviselalma. Potom se sledi staza oko pet minuta do kolibe Gablonzer, a onda se skrene levo na stazu 611 i zatim pešači oko 20 minuta dok se ne dođe do Torlega i kratko se spušta dok se ne ugleda sajla koja označava početak via ferate. U kolibi možete i da prespavate, pa krenute rano ujutro kako biste izbegli gužvu na merdevinama.

Iako se lestvice ne smatraju zahtevnim u odnosu na druge delove uspona, nemojte ih potcenjivati. Pri jakom vetru ili kada su tamo drugi penjači, kretanje može problematično. Od merdevina će vam srce definitivno brže kucati, ali to je samo jedan od mnogih vrhunaca na Donerkogelu.

Zahtevna staza

Donerkogel nije mačji kašalj, ali duž cele rute može da se uživa u pogledima na alpski krajolik Dahštajna s predivnim jezerom Gosau. Uspon traje oko tri sata i kreće se po različitim terenima u rasponu od srednjih do teških.

Takođe, kad jednom krenete, zapravo nema dobrog načina da se okrenete. Nećete moći da se vratite natrag jer nema alternativnog puta sve dok ne dođete do vrha.

Stoga, trebalo bi da budete u dobroj fizičkoj kondiciji i imate određenu tehničku sposobnost penjanja pre nego što se upustite u takav izazov. Srećom, područje Gosaua je središte vie ferati, pa pre nego što se upustite na zahtevnije penjačke pustolovine možete vežbati na laganijim putevima. Na kraju će vas dočekati vrh označen velikim krstom, gde se možete potapšati po ramenu ili otplesati slavljenički ples, uživajući u pogledu. Nakon što se upišete u knjižicu sledite stazu natrag do kolibe.

Jezero Gosau

Penjači se obično posle uspona ohlade i odmore na jezeru Gosau . Dirnut lepotom jezera, svetski putnik i naučnik Aleksander Freiher von Humbolt proglasio ga je Božjim okom. Na jezeru možete i ploviti čamcima, a i pronaći lepa mesta za kupanje ili uživati u pogledu ispod površine. Tamo ćete naći i smeštaj, kao i restoran na obali koji nudi austrijske specijalitete s naglaskom na ribu. Na terasi je i pivski vrt, tako da se u krajoliku može uživati uz pivo.

(EUpravo Zato/Pun kufer)