Srpska performans umetnica Marina Abramović izvešće u petak (28. jun) pred evropskom publikom na čuvenom britanskom muzičkom festivalu Glastonberi svoj performans u kojem će ćutati sedam minuta.

Abramović ovog puta računa na podršku 200.000 prisutnih.

"Tišina je snažno sredstvo koje nam omogućava da se povežemo sa sobom i sa drugima na način koji reči ne mogu preneti. Ne znam nijednog vizuelnog umetnika koji je to uradio pred 175.000 ili 200.000 ljudi. Najveća publika pred kojom sam radila brojala je 6.000 ljudi, tako da je ovo daleko iznad svega što sam ikada radila" izjavila je Abramović za Euronews.

Svoj rad "Sedam minuta kolektivne tišine" ne naziva performansom, već "javnom intervencijom", nadajući se da će posetioci festivala razmisliti o trenutnom stanju sveta i povezati se sa ovogodišnjom temom Glastonberija - "Mirom".

"Na festivalu kao što je Glastonberi, gde su zvuk i energija u stalnoj promeni, 'Sedam minuta kolektivne tišine' nudi jedinstvenu priliku za zajedništvo i introspekciju; da budemo prisutni zajedno i iskusimo moć tišine svi kao jedan. Zaista se suočavamo sa mračnim trenutkom u ljudskoj istoriji. Šta onda možemo da uradimo? Uvek mislim da protesti donose više protesta, mržnja donosi više mržnje. Mislim da je važno da se okrenemo sebi. Lako je kritikovati sve ostalo, ali šta je ono što možemo da uradimo u samima sebi, kako mi možemo da se promenimo", dodala je Marina.

"Moglo bi da bude neuspeh"

Nakon "javne intervencije" na Piramidi, nastupiće PJ Harvey, LCD Soundsystem i Dua Lipa.

"Rizik je veliki i zato sam uplašena. Moglo bi da bude potpuni neuspeh ili bi ljudi mogli samo da sednu. Ne znam, ali ja želim da preduzmem rizik. Važni su i neuspesi, jer iz toga učite podjednako kao i iz uspeha," zaključila je Abramović.

Direktorka festivala Emili Ivis veruje da će publika podržati ovu ideju.

"Počastvovani smo što nam Marina Abramović donosi značajno i duboko iskustvo na Glastonberi. Njen rad je uvek rušio granice i inspirisao na duboku refleksiju. Verujemo da će ovaj trenutak kolektivne tišine biti za pamćenje i da će biti značajan dodatak festivalu," rekla je Ivis.

Kakav je ovo festival?

Glastonberi se ove godine održava do 1. jula.

Festival Glastonberi je muzički i dramski festival koji se održava u blizini sela Pilton u engleskom okrugu Somerset od 1970-ih. Njegov začetnik bio je lokalni farmer Majkl Evis, koji je sa nekoliko prijatelja organizovao prvi koncert 1970. godine pod nazivom Pilton festival.

Njegovoj popularnosti doprinela je lokacija u blizini Glastonberija, koja je povezana sa legendama o kralju Arturu i koja privlači mnoge poklonike Nju Ejdža. Vremenom je postao jedan od najmasovnijih kulturnih događaja, okupljajući u proseku 150.000 ljudi, i predstavljajući najveća imena britanske pop i rok muzike.

Festival se tradicionalno održava na otvorenom, tako da na njegovo održavanje svake godine značajno utiču vremenski uslovi.

(EUpravo zato/JA)