Šekspir festival biće održan od 4. do 7. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a ljubitelji teatra biće u prilici da vide predstave „Bogojavljenska noć", „San letnje noći", „Romeo i Julija: poslednji sati" i "Hamlet: Double bill".

"Dobro došli na najlepšu pozorišnu scenu. Radujem se svakom susretu jer označava da održavamo Šekspirov festival i da uspevamo da publiku dovedemo ovde", rekao je direktor i osnivač festivala Nikita Milivojević.

Najavio je i produžetak festivala na jesen.

"Ne mogu sve predstave da se igraju u otvorenom ambijentu. Na jesen pripremamo iznenađenje u saradnji sa Infant festivalom. Dva festivala će dati nešto zanimljivo i dobro", rekao je.

Ove godine biće odigrane četiri predstave u Glavnom programu.

U Pratećem programu su predstava prilagođena osobama sa autizmom San letnje noći, 4. jula i u novembru promocija knjige Moj Šekspir: rediteljsko putovanje kroz prvi folio, i monografije Šekspir festival: prvih 10 godina.

Koselektor Šekspir festivala, reditelj Boris Liješević, rekao je da će saradnja naredne godine biti proširena i na Hrvatsku i Englesku.

"Ovaj festival je izuzetno inspirativan i ne poznaje granice. Jedini uslov koji festival traži je da se ima dovoljno hrabrosti za put sa Šekspirom. To danas nije lako. Pozorišni podvig je režirati Šekspira. Svoje ishodište ovaj festival ima u sebi samom", rekao je Liješević.

Od četiri izabrane predstave za glavni repertoar, tri su komedije jer je Hamlet delo nezavisne grupe iz Italije koja će ga predstaviti iz dva ugla: ugla grobara i ugla samih aktera.

Kao i prethodnih godina, organizovan je prevoz iz Novog Sada i Beograda za Čortanovce i Vilu Stanković gde se festival i održava pod vedrim nebom.

Vilijam Šekspir je bio engleski pesnik, dramski pisac i glumac, kojeg smatraju najvećim piscem na engleskom jeziku i najvećim dramskim piscem svih vremena.

Napisao je ukupno 38 pozorišnih drama i 154 soneta. Iako se malo zna o njegovom životu, njegova dela kao što su „Hamlet”, „Romeo i Julija”, „Kralj Lir”, imaju veoma veliki uticaj na književnost i pozorište već više od 400 godina.

Festival posvećen ovom velikom književniku osnovan je 2014. godine u autentičnom ambijentu, nalik srednjovekovnom, u Vili Stanković u Čortanovcima.

(EUpravo Zato/RTS)