Deo sredstava iz programa Evropske unije za lokalni razvoj EU PRO plus biće dodeljen opštini Aranđelovac za projekat izgradnje posetilačko-obrazovnog centra Narodnog muzeja na prostoru Spomenika prirode "Risovača".

Sredstva u iznosu od 1.038.045 evra obezbeđena su uz saradnju pomenutog programa sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije i Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Ovaj kapitalni poduhvat će značajno unaprediti kulturno-turističku ponudu same ustanove i opštine. Rešiće i nedostatak prostora kada je reč o muzejskim eksponatima čiji broj svake godine raste. Idejni projekat uradio je Biro za projektovanje "Spreg", dobijena je građevinska dozvola, a posle potpisivanja ugovora biće raspisan tender za izvođače radova.

"Opština Aranđelovac i Odeljenje za društvene delatnosti koje je pripremilo svu potrebnu dokumentaciju za učešće na konkursu prepoznali su značaj i podržali realizaciju našeg projekta", rekao je Darko Pavlović, direktor Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Izgradnjom vizitorskog centra sa galerijskim prostorom i brojnim dodatnim sadržajima za posetioce biće obogaćena ponuda grada pod Bukuljom. Posetioci će imati novo estetsko i obrazovno iskustvo, posebno zbog činjenice što će objekat biti nadomak Risovačke pećine. Ova moderna zgrada sa savremenom prezentacijom omogućiće predstavljanje jedinstvene muzejske paleontološke zbirke u ovom delu Evrope, jer je Risovača jedna od pet lokacija na Balkanu na kojoj su pronađeni ostaci života neandertalca. Ideja je da se i atraktivne životinje iz ledenog doba koje su živele ovde izrade u prirodnim veličinama. Opština Aranđelovac će i sopstvenim sredstvima pomoći u realizaciji izgradnje centra.

Inače, program Evropske unije za lokalni razvoj – EU PRO plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona – Šumadiji i zapadnoj Srbiji i Južnoj i istočnoj Srbije. Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu, unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

(EUpravo zato)