Zahvaljujući donaciji Evropske unije i sredstvima grada Kraljeva u Mataruškoj banji sprovodi se projekat revitalizacije ove nekada popularne i poznate banje na obali Ibra i podno planine Stolovi, čuvenoj po lekovitoj, toploj sumpornoj vodi. 

Jedna od poruka nakon dodele novih grantova za lokalni razvoj u 20 opština i svečanosti koja je organizovana u Kraljevu je da dobra ekonomska infrastruktura vodi otpornijim lokalnim zajednicama i novim poslovima.

Za rekonstrukciju ovdašnje vodovodne mreže u ukupnoj dužini od 5,3 kilometara, obnovu dečjeg igrališta i zamenu kompletnog parkovskog imobilijara, ukupno je obezbeđeno 430.000 evra, od kojih je EU donirala 360.000, a kraljevačka lokalna samouprava iz gradske kase izdvojila 70.000 evra.

"Ovaj projekat veoma je važan za turizam i privrednu aktivnost i bolji život stanovnika Mataruške banje, ali i otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane. Rekonstrukcijom vodovodne mreže obezbediće se sigurno vodosnabdevanje obližnjeg hotela, kao i vrtića, sportskog i Rehabilitacionog centra. Ovaj projekat je značajan svima, od najmlađih sugrađana do onih najstarijih, preko onih koji su zdravi i bave se sportom, do onih koji zbog različitih povreda vreme provode na rehabilitaciji", rekao je gradonačelnik Kraljeva, Predrag Terzić.

Dvadeset lokalnih samouprava će uz podršku Evropske unije od pet miliona evra, obezeđenih preko programa EU PRO Plus, unaprediti poslovnu infrastrukturu i uslove za nove investicije i nova radna mesta. Ovi projekti treba da u pet godina nakon realizacije doprinesu privlačenju 300 miliona evra novih investicija i otvaranju više od 3.000 novih radnih mesta, navodi se na sajtu EU PRO Plus programa.

Pored toga, oni će unaprediti turistički potencijal u pet opština, usklađujući se sa nacionalnim i lokalnim strategijama za diversifikaciju ponude, privlačenje većeg broja turista i jačanje lokalne ekonomije, čineći tako vidljivu promenu za bolji život građana.

"Kako podrška EU doprinosi razvoju turizma"

Svečanosti su prisustvovali ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

"Naši zajednički napori i ulaganja pokreću ekonomski razvoj, fokusirajući se na unapređenje poslovne infrastrukture. Ovih 20 projekata će u budućnosti dati opipljive rezultate za privredu i građane, kroz nova ulaganja i otvaranje novih radnih mesta. Podržavamo jedinice lokalne samouprave u unapređenju poslovanja i investicione klime, podižući konkurentnost na lokalnom nivou. Posebno mi je drago što sam posetio projekat koji je u toku u Mataruškoj Banji, jer pokazuje kako podrška EU doprinosi razvoju turizma, povećanju ekonomske aktivnosti i poboljšanju kvaliteta života ljudi", naveo je tom prilikom ambasador Žiofre.

Miščević je poručila lokalnim samoupravama da strateški pripremaju projekte, uzimajući u obzir ukupne plan razvoja Srbije.

"Kada se opredeljujete za predloge projektata, važan je temeljan rad na pripremi projektne dokumentacije kako bi tehničko sprovođenje bilo po planu. Tu smo da vam u tom poslu pomognemo“, rekla je ministarka izražavajući još jednom veliku zahvalnost Evropskoj uniji i državama članicama EU na razvojnoj podršci koju pružaju Srbiji.

Mataruška banja svojevremeno je u čitavom regionu bila poznata po lekovitoj vodi za lečenje steriliteta i reumatskih oboljenja, dok je obližnja Bogutovačka nadaleko bila čuvena kao "banja za živce". Objedinjene 1983. godine u Prirodno lečilište, a potom i u istoimeno privredno društvo, sve do turbulentnih devedesetih godina prošlog veka, ove banje bile su veoma posećene sa zasluženim epitetima modernih, čak i mondenskih turističkih mesta. Godine "tranzicije", međutim, odvele su ih u stečaj, a nakon brojnih neuspešnih pokušaja privatizacije, 2021. Prirodno lečilište konačno je dobilo novog vlasnika.

(JA/EUpravo zato/EU PRO Plus)