Prema pisanju lista Index.hr, iako je 31.maja zabeležen treći smrtni slučaj od posledica zaražavanje legionelom, direktor KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić rekao je da o zarazi legionelom u bolnici Rebro nije obavestio ministra zdravstva, Vilija Beroša, jer je smatrao da su preduzeli potrebne mere, to jest, da su odmah po otkriću bakterije pozvali epidemiološku službu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na pitanje - zašto javnost nije obaveštena o tome, nije komentarisao, piše ovaj list.

Iz KBC Zagreb su dodali su da se u bolnici rade preventivne mere prema pravilima struke i antilegionela program i poručili da su pacijenti sigurni.

Direktor ustanove, Ante Ćorušić ističe da u Rebru u zadnje dve nedelje nije zabeležen nijedan novi slučaj legionele i da je bolnica naručila i nove, efikasnije filtere te da nastavlja sa radom u punom kapacitetu.

Ne zna se uzrok smrti?

"Šestoro pacijenata je razvilo infekciju legionelom koja je brzo otkrivena, ali nažalost troje je preminulo. Šta je uzrok smrti, možemo samo nagađati jer se radilo o teškim bolesnicima", izjavio je sinoć u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Objašnjenje zašto je informacija o legioneli u javnost dospela tek juče, Ćorušić pravda obaveštenjem koje je juče upućeno svim zaposlenima u bolnici.

U obaveštenju koje je poslato zaposlenima bolnice, stoji da će proces pasterizacije cele vodovodne mreže u kompleksu bolničkih zgrada na lokaciji Rebro sprovesti u određenom periodu i da tada sva koristiva voda bude uključena kako bi spustili vodu temperature iznad 80 stupnjeva, rekao je on.

Javnost u Hrvatskoj, ali i u regionu uzenmirila je vest o zarazi, a još više o smrti troje zaraženih osoba pa se u medijima polemisalo o tome zašto je poruka o pasterizaciji celog sistema upućena tek juče, a prva osoba zaražena legionelom umrla - u aprilu.

Šta je legionela i kako se dobija?

Ova bakterija je inače izolovana u vodovodu bolnice Rebro, a generalno se prirodno pojavljuje u vodi: rekama, jezerima, potocima, toplim i zagađenim vodama.

Bakterija može da preživi u širokom rasponu uslova okoline, od 0ºC do 63ºC i ph vrednosti od 5,0 do 8,5. Godinama preživljava u vodi na temperaturi od 2ºC do 8ºC, tolerantna je na hlor i otporna na proces hlorizacije vode. Ima preko 60 vrsta ove bakterije, a najmanje 28 je povezano sa infekcijama kod ljudi.

Bakterija Legionella pneumophila prvi put je otkrivena 1976. godine nakon što je u jednom hotelu u Filadelfiji među američkim legionarima izbila epidemija upale pluća.

Tada je obolelo više od 200 osoba, a znatan broj ih je preminuo. Danas u SAD i Kanadi od legionarske bolesti svake godine oboli oko 18.000 osoba dok je u zemljama Evropske unije do sada prijavljeno 600 epidemija.

Prema podacima sa sajta Vojnomedicinske akademije u Beogradu, u našoj zemlji ova bolest ostaje često neprepoznata i nalazi se u grupi atipičnih pneumonija bez dokaza uzročnika.

Kakvi su simptomi bolesti?

Prema pojašnjenju sa zvanične stranice VMA, Legionarska bolest nastaje kada bakterija sa sitnim kapljicama dospe u plućne alveole.

U odbrani od infekcije odlučujuću ulogu ima ćelijski imunitet, ali ukoliko se organizam ne odbrani kao posledica se mogu javiti atipična upala pluća nazvana legionarska bolest, ili blaži oblik sličan gripu - pontijačna groznica.

Inkubacija traje od dva do 10 dana, a upala pluća je glavna klinička karakteristika bolesti.

Kada se javi u teškom kliničkom obliku osim pluća mogu biti zahvaćeni jetra, bubrezi, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Za razliku od legionarske bolesti, pontijačna groznica predstavlja akutnu respiratornu bolest bez upale pluća. Među simptomima se javlja povišena temperatura, bol u mišićima, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, ždrelu i dijareja. Bolest traje sedam dana, a ozdravljenje je potpuno.

Bolest se mnogo češće javlja leti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterije kao što su ovlaženi vazduh, klima uređaji i bazeni, a ugrožene su sve populacije.

U našoj zemlji do sada nije bilo sistematskog istraživanja legionarske bolesti pa je to razlog zašto se kod nas o njoj malo zna.

Pretpostavlja se da je broj obolelih veći i da je jedan broj slučajeva takozvanog letnjeg gripa i atipične upale pluća uzrokovan legionelama.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)