Grad Agd na obali Mediterana osim što je poznat po svojim prelepim peščanim plažama i suncu tokom cele godine, takođe ima reputaciju sedišta najveće zajednice svingera u Evropi. Desetine hiljada parova iz cele Evrope svake godine hrle u Agd da zadovolje svoje neobične sklonosti.

Međutim, još od marta grad potresa potpuno drugačiji skandal zbog kojeg ostatak Francuske odmahuje glavom u kolektivnoj zbunjenosti da li da se smeju ili budu besni.

Reč je o lokalnoj vračari i gradonačelniku grada, Žilu d'Etoru, bivšem službeniku tajne službe i policajcu.

Oboje su u zatvoru dok traje istražni postupak. Navodna vračara, Sofija Martinez, majka šestoro dece, optužena je za obmanjivanje gradonačelnika, dok je on sam optužen za korupciju jer je na nju trošio raskošne količine novca poreskih obveznika.

Martinez je imala reputaciju medijuma koji može da razgovara sa mrtvima. Prema rečima gradonačelnikovog advokata, na njegovu molbu da ga poveže sa pokojnim ocem, ona je uspela. Tokom seanse, njen glas bi se iznenada promenio i poprimio ton gradonačelnikovog oca.

Tokom protekle četiri godine navodno je manipulisala gradonačelnikom lično i telefonom sa izuzetnim veštinama trbuhozborstva.

Dobio je hiljade misterioznih poziva od "glasova" mrtvih, uključujući anđele, od kojih su neki pozivali gradonačelnika da finansijski pomogne vračaru.

I tu na scenu stupa korupcija

Gradonačelnik je navodno platio raskošna letovanja za gospođu Martinez i njenu porodicu, uključujući putovanja u Polineziju i Tajland, koristeći javna sredstva. Navodno su ga "glasovi" ubedili da unajmi nekoliko članova njene porodice da rade za gradsko veće i da renovira njen dom. Lokalna preduzeća koja su povezana sa gradonačelnikom radila su posao besplatno iz straha da će izgubiti buduće ugovore sa njim.

Zahvaljujući ovom slučaju, gradonačelnikov advokat Žan Mark Darigad je preko noći postao slavna ličnost.

"To je luda priča. To je neverovatno jer imate čoveka u politici, gradonačelnika i bivšeg poslanika koji je veoma inteligentan. I otkrijete da takvim muškarcem može da manipuliše jedna žena”, kaže Dirigard za Bi-Bi-Si.

"Ušla je u njegov život i rekla mu da može da razgovara sa pokojnim ocem. Pronašla mu je slabu tačku i iskoristila za ličnu korist. Trebalo mu je mnogo vremena da prihvati da je prevaren", dodaje Darigard.

Ali advokat Martinez, Luk Abratkevič, ima drugačije mišljenje.

"Ona je priznala da je izneverila poverenje gradonačelnika, ali nije reč o manipulaciji jer je priznala ono što je uradila, a drugi klijenti, uključujući doktore i arhitekte, svedočili su da ima mistične moći".

"Ona je otkrila detalje o njihovim životima za koje niko drugi nije znao", dodaje Abratkevič.

(JA/EUpravo zato/RTS)