Kada planira odmor u gradu, savremeni putnik može uzeti u obzir niz faktora, od toga da li su hoteli vrhunski, hoće li biti sunca, da li postoje dobra mesta za ukusan zalogaj... Ipak veliku većinu turista na destinaciju odvede sadržaj odnosno -  šta se može raditi i videti u tom gradu.

Umetnost, stil i arhitektura u velikoj meri utiču na naše odluke o tome gde idemo, stoga se novi muzeji, galerije i izložbe neprestano bore za posetioce u većim gradovima Evrope.

Zapravo, kulturni turizam čini oko 40% ukupnog evropskog turizma.

Ali da li ste se ikada zapitali koji grad je na vrhu liste za ljubitelje umetnosti koji žele da zadovolje svoje kulturne potrebe?

Koji je grad umetnička prestonica Evrope?

Ubui France, globalna platforma za e-trgovinu, sprovela je novu studiju kako bi otkrila upravo to, a na osnovu nje sastavljena je lista od 20 evropskih glavnih gradova koji nude najviše za ljubitelje umetnosti.

Tabela se zasniva na broju umetničkih galerija, galerija sa slobodnim ulazom, statua i spomenika i dela ulične umetnosti. Neki rezultati su očigledni, dok vas drugi mogu iznenaditi!

Prvo mesto dele London i Pariz!

Izjednačeni za prvo mesto su London i Pariz, svaki sa po 166 poena prema Ubui-ovoj listi.

London impresionira sa svojih 259 galerija, od kojih 29 nudi besplatan ulaz. Od klasičnih remek-dela Nacionalne galerije do avangardnih izložbi Tejt Moderna, umetnička scena u Londonu je raznolika koliko i živahna. U gradu se takođe održavaju brojni festivali kao što su Nedelja digitalne umetnosti i Londonska nedelja zanata, što čini kalendar pun tokom cele godine.

Templon galerija u Parizu
JOEL SAGET / AFP / Profimedia Templon galerija u Parizu

U međuvremenu, Pariz, grad svetlosti, ima 796 spomenika i statua. A u srcu svega, Luvr suvereno vlada, u kome se nalaze blaga poput Mona Lize i Miloske Venere, što ga čini najposećenijom umetničkom galerijom na svetu.

Takođe nema boljeg iskorišćenog vremena za posetu francuskoj prestonici.

Pariz vrvi od stotina događaja, izložbi i projekata u okviru svoje Kulturne olimpijade pred Letnje olimpijske igre.

Na drugom mestu, Prag u Češkoj sija vrhunskim sjajem sa ocenom 155.

Očaravajući grad, sa svojim kaldrmisanim ulicama i gotičkom arhitekturom, dom je Nacionalne galerije Prag, druge najstarije umetničke galerije u Evropi. To je riznica koja se prostire na 7 istorijskih zgrada. A najbolji deo priče je da je nekoliko puta godišnje, ulaz besplatan za sve.

Sledi Berlin, sa 152 poena. Ulična umetnost je vrhunac nemačke prestonice, sa 618 različitih lokacija, uključujući čuvenu galeriju East Side.

Ovde posetioci mogu da vide kilometarski deo Berlinskog zida ukrašen živopisnom umetnošću 105 umetnika, uključujući neke restauracije delova naslikanih 1990. godine nakon što je zid srušen.

ART galerija MOND u Berlinu
Ralf Mueller / imago stock&people / Profimedia ART galerija MOND u Berlinu

Na četvrtom mestu Amsterdam.

Holandska prestonica je sa 151 bodom, odmah iza Berlina. Holandski grad ima 103 galerije, od kojih je nešto više od 10% slobodno za posetu.

Zapažene galerije u Amsterdamu uključuju Muzej modernog savremenog (ili Moco) muzeja, gde možete pronaći kultni pop art umetnika poput Endija Vorhola i Kita Haringa, i naravno zapanjujući Rijksmuseum.

Nakon proslavljenih samostalnih izložbi Vermera i Rembranta, Rijksmuseum trenutno predstavlja neizostavnu predstavu posvećenu radosnoj slici Fransa Halsa.

Lisabon, Portugal je rangiran na petom mestu, sa ocenom 147. Postoji ogromna riznica od 637 dela ulične umetnosti u portugalskoj prestonici, koja je dobro poznata po svojoj sceni ulične umetnosti - veliki i lepi murali u gradu su posebno popularni.

Preostali gradovi u prvih 10 su sledeći:

6. Rim, Italija

7. Atina, Grčka

8. Beč, Austrija

9. Budimpešta, Mađarska

10. Madrid, Španija i

10. Oslo, Norveška

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)