Zamislite da treba da preuredite svoj stan i da možete uz pomoć virtuelne 3D ture da vidite kako bi to izgledalo čak i pre nego što počnu bilo kakvi radovi.

Arhitekte danas koriste sve prednosti novih tehnologija kako bi što bolje obavili svoj posao, ali ga i predstavili klijentima.

Jedna od arhitektonskih kancelarija koja je dodatno modernizovala svoj način rada je i "Polyarch Studio" iz Niša koja se bavi arhitekturom, dizajnom enterijera i konsaltingom.

Firmu je 2016. godine pokrenuo Marko Zečević kada je odlučio da se osamostali i vodi sopstveni biro, a svoja iskustva je podelio sa EUpravo Zato.

"Na samom početku je sve to išlo stabilno i skromno, a kako su godine prolazile i kako smo dokazivali klijentima svoj kvalitet, tako se i tim širio i rastao", započeo je priču.

Sarađivali su sa brojnim klijentima iz Niša i drugih delova Srbije, a posebno treba istaći i lanac kafeterija "Starbucks Srbija".

Prostorije arhitektonskog biroa Polyarch studio u Nišu
Ustupljene fotografije/Polyarch Studio Prostorije arhitektonskog biroa Polyarch studio u Nišu

Kako je istakao, u odnosu na pružanje usluga i stepen profesionalnosti, trude se budu slični kolegama koji su im uzori u poslovanju.

"Ono što smo kroz godine poslovanja zaključili jeste da nas od ostalih razlikuje raznovrsnost u dizajnerskom i estetskom potpisu. Trudimo se da nema ponavljanja, već da je svaki projekat je priča za sebe. Fleksibilnost i pažljivo slušanje klijenata su takođe par naših moćnih oružja u radu", rekao je Nišlija u čijem studiju radi devet stalno zaposlenih arhitekata-projektanata, a zajedno sa saradničkim timom ta brojka često prelazi i 15 ljudi.

Uz pomoć 3D virtuelnih tura do revolucije u radu

Brojni preduzetnici širom Srbije su čuli za program Evropske unije EU PRO Plus preko koga se mogu dobiti značajne sume za različite projekte, pa je tako i arhitekta Zečević odlučio da okuša sreću i poboljša svoj rad.

"Za EU PRO plus program sam prvi put čuo još 2016. godine i čak sam imao jednu neuspelu prijavu jer tada nisam imao detaljno sagledan biznis plan i potraživanje. To me iz ove današnje vizure raduje jer su i tada kao organizacija pokazali ogroman stepen profesionalizma i ozbiljnosti u radu. Ponovo sam se prijavio jer je nama vrlo bitna pomoć u obliku nabavke opreme što je nama osnovno sredstvo za rad.

Sama procedura je imala svoj jasno definisani rok. Kao neko ko je prvi put prošao kroz proces saradnje sa EU PRO Plus organizacijom, lagao bih kada bih rekao da nije bilo komplikovano, ali bih još jednom iskoristio priliku da se zahvalim timu na njihovom strpljenju i odlučnosti da nam svaki segment procesa razjasne do najsitnijih detalja", objasnio je arhitekta iz Niša.

Njegov studio je uz pomoć programa EU uspeo da nabavi nove i savremene računare, kao i 360 digitalne kamere i ploter za štampu velikih formata. Ono što se posebno izdvaja su 3D virtuelne ture.

Šta su virtuelne ture?

3D virtuelne ture su digitalne prezentacije prostora koje nam omogućavaju da istražimo i doživimo neki prostor kao da smo fizički tamo, bez obzira na njihovu stvarnu lokaciju.

Iz udobnosti našeg doma ili kancelarije možemo istražiti daleke gradove, muzeje ili parkove.

Ovaj inovativni pristup omogućava korisnicima da se približe lokaciji i istražuju detalje.

Samim tim i arhitekte se sve više odlučuju za ovaj način prezentovanja prostora i udaljavaju se od tradicionalnih metoda.

"3D virtualne ture su definitivno novi vid komunikacije sa klijentima i izvođačima. Preko njih na jedan nesvakidašnji način možemo da dočaramo našu viziju i budući izgled nekog prostora. Način prezentacije je lako dostupan, pošto je sve na linku i onlajn, pristup 360 turi je nesmetan i moguće ga je lako prilagoditi bilo kom modernom uređaju, televizoru, monitoru, tabletu, mobilnom aparatu. Samim tim je veoma zahvalan za klijente i za sagledavanje njihovog budućeg projekta. Nama je kroz rad sa 360 turama mnogo veće iznenađenje koliko su samu 3D virtuelnu turu prihvatili izvođači na terenu. Omogućila je svim učesnicima u procesu rada da vide krajnji cilj kojim težimo, i na taj način im stvara mnogo veći osećaj pripadanja jednoj široj grupi ljudi koja ima isti cilj. Tako da, to je činjenica koju nismo mogli da predvidimo", naglasio je Zečević.

Prostorije arhitektonskog biroa Polyarch studio u Nišu
Ustupljene fotografije/Polyarch Studio 

Kako je rekao, problemi sa kojima se suočava kao vlasnik jedne arhitektonske kancelarije su slični kao i kod svih ostalih preduzetnika - zadobijanje novih klijenata i zadržavanje postojećih.

"To su dva ključna problema, a propratne muke koje nas prate su tehničke prirode i one su u najvećoj meri rešive. Kada je reč o konkurenciji, prisutna je i među arhitektama u Srbiji. Ona nije ništa manja nego u drugim industrijama, ali sam ja više pobornik zdrave konkurencije jer ona definitvno trasira put i pravi bolje radno okruženje svima nama", dodao je.

"Polyarch Studio" trenutno radi na nekoliko projekata, a način rada je značajno poboljšan zahvajujući opremi koju su nabavili uz pomoć programa EU PRO Plus.

"Ako me pitate koji je najupečatljiviji projekat iz moje karijere, to je prosto nemoguće odabrati, pošto je to kao da pitate majku koje joj je dete najdraže. Volimo i ponosni smo na sve naše dosadašnje projekte", zaključio je Zečević.

Šta je EU PRO PLUS?

Srbija je u okviru programa EU PRO Plus dobila značajne sume za različite projekte i situacije. Među njima je najznačajnija pomoć od 10 miliona evra za oporavak od posledica pandemije krajem 2021. godine. Takođe, lokalna infrastruktura je u centru ovog projekta, pa je među najznačajnijim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu "Naučni centar fabrika ideja za 21. vek" u Šapcu, sportski tereni u različitim mestima, gradnja i renoviranje vrtića i škola, centara namenjenih socijalnoj inkluziji...

Program Evropske unije za lokalni razvoj - EU PRO Plus doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs.

(N.P/EUpravo Zato)