Večeras je u glamuroznoj atmosferi jednog beogradskog hotela Wireless Media Group okupila zvaničnike, diplomate, najuspešnije ljude iz sveta biznisa, predstavnike akademske zajednice i nevladninih organizacija, kako bi obeležila osnivanje WMG Fondacije i lansiranje komunikacione platforme EUpravo zato.

Veče je počelo uz zvuke trube orkestra "Danijela", prvog oficijalnog orkestra na ovim prostorima koji vodi jedna dama.

U uvodnom delu programa zvanicama su se obratili Ana Brnabić, premijerka u tehničkoj Vladi Republike Srbije, Irena Petrović, direktorka WMG Fondacije i Igor Žeželj, osnivač i direktor kompanije WMG.

Prema rečima direktorke WMG Fondacije Irene Petrović, komunikaciona platforma EUpravo zato će kroz relevantan sadržaj, razumljivim jezikom, komunicirati inicijative i investicije Evropske unije i njihov uticaj na život građana i napredak Srbije i Zapadnog Balkana s jedne strane, i benefite koje EU može da ima od naše zemlje i regiona, s druge strane.

EUpravo zato (5).jpg
EUpravo zato 

"Želja nam je da doprinesemo da naše društvo postane samoodrživo, da dostignemo evropske standarde i globalnu konkurentnost i podržaćemo svaku inicijativu koja doprinosi istom cilju", rekla je Petrović.

Osnivač i direktor kompanije WMG Igor Žeželj istakao je da mu je velika čast ali i obaveza za WMG to što je ovako veliki broj kompanija i institucija na čelu sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, Evropske komisije i Sjedinjenih Američkih Država prepoznalo i podržalo lansiranje novog društveno odgovornog projekta EUpravo zato.

"Verujem da ste prepoznali našu iskrenu nameru da svoj nesporan uticaj iskoristimo da stavimo u fokus međusobnog razumevanja svih aktera na putu Srbije i Zapadnoj Balkana ka EU. Mi duboko verujemo da je visok stepen razumevanja glavni preduslov za dostizanje novih nivoa poverenja i partnerstva. Zato ćemo, pored permanentne edukacije, kroz ovaj projekat uporno podržavati svaki napor i svaku aktivnost na tom putu".

EUpravo zato (3).jpg
EUpravo zato 

Brnabić je u svom uvodnom govoru istakla da joj je veliko zadovoljstvo što ima priliku da govori o važnosti, ne samo evropskih integracija, već i zaista iskrenih i pravih veza i povezivanja između Srbije i EU."Članstvo Srbije u EU je strateški prioritet ove Vlade i ja verujem da će to ostati i novoj Vladi koja će biti formirana i da će i ta vlada nastaviti odlučno i hrabro da sprovodi reforme pre svega u oblasti vladavine prava kako bi u narednim godinama došli na korak od punog pridruživanja EU.

"Članstvo u EU jeste i uvek će biti politička odluka država članica EU, a kada države članice budu odlučile da je EU spremna za proširenje, onda će ga i biti, do tada važno je da mi završimo naš deo posla", rekla je Brnabić u uvodnom govoru.

Članovi WMG sa Tanjom Miščević i Žiofreom
EUpravo zato 

Varhelji i O'Brajan o EUpravo zato

Putem video poruke obratili su se i Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje i susedstvo i Džejms O’Brajan, pomoćnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja.

Oliver Varhelji rekao je da mu je zadovoljstvo da govori na lansiranju platforme EUpravo zato i pozdravio inicijativu da se pokrene ovakav projekat jer je primarni cilj da se produbi razumevanje između Srbije i Evropske unije.

"Pozdravljam ovu inicijativu jer je njen primarni cilj da unapredi razumevanje između Srbije i EU i da približi Srbiju EU. Stoga je veoma značajno ulagati u direktnu komunikaciju sa građanima i preduzećima o koristima integracije Srbije u EU, budući da je Evropska unija i dalje najveći trgovinski i investicioni partner Srbije, glavni pružalac finansijske pomoći ovoj zemlji i ključni partner u podršci razvoju i reformama koje su u toku".

Oliver Varhelji
EUpravo zato Oliver Varhelji

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O’Brajan itakao je da su Sjedinjene Američke Države partneri Srbije i da su posvećeni tome da je vide u Evropskoj uniji i Evroatlantskoj zajednici.

"Posebno pozdravljamo ovakve domaće inicijative jer su način da građani sami kažu jedni drugima benefite pridruživanja EU, te i da svako doprinosi rešenju koje nam je potrebno u budućnosti. Mi smo svesni da je pridruživanje dugotrajan proces i da se na benefite nekada dugo čeka, i zato želimo da uhvatimo ovaj trenutak".

Džejms OBrajen
EUpravo zato Džejms O'Brajen

Jedan na jedan - EUpravo razgovor

Nakon uvodnih obraćanja usledio je "Jedan na jedan – EUpravo razgovor" koji je sa Anom Brnabić vodio novinar Zoran Mihajlović.

Ana Brnabić je čestitala kompaniji osnivanje Fondacije i lansiranje platforme i tokom razgovora odgovorila na pitanja o Planu rasta za Zapadni Balkan.

"Meni se čini da je sve ovo slično kao kada je 2014. godine krenuo Berlinski proces - kada su evropske integracije usporile da bi se opet dala nova energije svima sa Zapadnog Balkana, tada je predložen novi plan rasta sa značajnim budžetom. Evropski plan rasta je posledica toga. Svakako se to i desilo, jer smo mi krenuli da razgovaramo o novoj reformskoj agendi i dinamika je takva da bi kraja marta trebalo da finaliziramo sve i da tokom prve polovine ove godine krenemo u realizaciju", rekla je Brnabić u razgovoru jedan na jedan.

EUpravo zato (1).jpg
EUpravo zato 

EUpravo zato panel diskusija

Nakon toga usledila je i "EUpravo zato panel diskusija" u kojoj su učestvovali Tanja Miščević, ministarka za evropske integracije u tehničkoj Vladi Republike Srbije, NJ.E. Emanuele Žiofre, ambasador EU u Srbiji i NJ.E. Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji.

Glavne poruke panelista bile su da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da su platforme poput EUpravo zato neophodne na ovom putu.

Ministarka za EU integracije istakla je da je za projekat čula još pre nekog vremena.

"Što se tiče predstavljanja značaja EU za nas, jako je bitno kako komuniciramo i kako možemo da objasnimo građanima koji su potencijali i koje su koristi koje svi mi možemo da imamo od toga. Moje kolege ministri koji su ovde znaju koliko novca smo preko EU fondova uspeli da iskoristimo za različite sektore".

Panel
Stefan_Stojanovic/Stefan Stojanovic 

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je koliko su Srbija i EU važni partneri.

"Srbija je izabrala pravi put, ne samo kada su u pitanju ekonomski interesi već i u smislu vrednosti koje promoviše Evropska unija u smislu demokratije i vladavine prava. EU je važan partner Srbiji i najveći ekonomski investitor. Zbog svega toga, pokretanja portala kao što je EUpravo zato je veoma važno, jer će novinari ove platformi na jednostavan način objašnjavati građanima šta je ono što je bitno da razumeju kada su u pitanju EU integracije"

Hil je istakao da bi se mnogi Amerikanci složili da je EU već postigla izuzetan napredak, ne samo zbog železnica i puteva, već i zbog stvaranja kulture mira kakvu Evropa ranije nije imala.

"Evropa je iskombinovala mir i jednu od najjačih ekonomija, što je vizionarski. Kada ste član kluba EU imate pravo da kažete hoćemo nove članove, ali morate prvo da rešite probleme. Ne ulazite u raj, ali problemi moraju da se adresiraju, zemlje moraju da ne odvraćaju problemima pažnju".

gala vece
EUpravo zato 

U nastavku večeri svojim raskošnim glasom događaj je ulepšala Marijana Zlopaša. Program je vodila Bojana Drašković.