Iako je aktuelni francuski premijer Gabrijel Atal, nakon neuspeha vladajuće koalicije na parlamentarnim izborima, odmah ponudio ostavku, predsednik Emanuel Makron ga je zamolio da ostane na toj funkciji radi "stabilnosti zemlje".

Atal (34) ušao je u istoriju kao najmlađi premijer u istoriji Francuske.

Levičarski savez koji je pobedio na francuskim parlamentarnim izborima, Novi narodni front (NNF) saopštio je da želi da predloži kandidata za premijera do kraja nedelje.

Prema tamošnjem ustavu, predsednik Makron je taj koji imenuje premijera, a on u praksi dolazi iz najbrojnije parlamentarne grupacije, što je u ovom trenutku upravo NNF.

NNF nema većinu, pa je izgledno da će morati da sklopi neku vrstu koalicije s Makronovim centrističkim savezom.

Od ostalih mogućih kandidata za francuskog premijera se pominju:

  • Žan-Lik Melanšon - lider vodeće levičarske stranke Nepokorena Francuska, daleko najpoznatiji član NNF-a
  • Marin Tondelije - vođa Zelenih
  • Olivije For - glavni sekretar socijalista

Manje šanse daju se još i komunisti Fabijanu Ruselu, Rafaelu Gluksmanu iz stranke "Place Publique" i bivšem socijalističkom predsedniku Fransoa Olandu.

Svi oni će morati da postave određene kompromise s Makronovim savezom, a pitanje je na šta će i sam predsednik pristati.

Ko je Gabrijel Atal - najmlađi premijer Francuske?

Francuski predsednik Emanuel Makron je početkom godine odabrao dotadašnjeg ministra obrazovanja, Gabrijela Atala, za novog premijera nakon što je Elizabet Born podnela ostavku.

Atal (34) je tako postao najmlađi premijer u modernoj istoriji Francuske, a i prvi koji se otvoreno deklariše kao homoseksualac.

Gabrijel Atal i Emanuel Makron
Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia Francuski premijer Gabrijel Atal i predsednik Emanuel Makron

Atal je odrastao u Klamaru, u Pariskom regionu, sa tri sestre. Otac im se bavio advokaturom i filmskom produkcijom, a majka je radila u filmskoj produkcijskoj kući.

Pohađao je privatnu školu, a političkim aktivnostima je počeo da se bavi 2006. tokom protesta omladine. Studirao je pravo, a zvanje mastera je stekao na Fakultetu političkih nauka u Parizu.

Narodni poslanik je postao 2017, a u julu 2023. je imenovan za ministra obrazovanja Francuske. Tada je najavio da će zabraniti nošenje hidžaba u francuskim školama.

Atal je živeo sa Stefanom Sežurneom, članom Evropskog parlamenta, takođe iz partije La République En Marche (Preporod), koju je osnovao Makron.

Iako je kršten u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, deklariše se kao ateista.

(EUpravo Zato/BBC)