Platforma za kreatore sadržaja za društvene mreže "The Fanvue World" pokrenula je prvo svetsko takmičenje u lepoti koje će se održati zahvaljujući veštačkoj inteligenciji(AI-artificial intelligence). Naime, u takmičenju će učestvovati mnoštvo slika i uticajnih ljudi generisanih veštačkom inteligencijom, a autori tih "dela" se takmiče za veliki nagradni fond od 18.600 evra.

Učesnice Fanvue Miss AI izbora biće ocenjivaniže u tri kategorije:

  • Izgled: "Klasični aspekti izbora za mis, koji podrazumevaju lepotu, pozu i jedinstvene odgovore na niz pitanja".
  • Upotreba AI alata: "Veština i implementacija upotrebljenih AI alata, uključujući vizuelne detalje oko očiju i šaka".
  • Uspeh na društvenim mrežama: "Zasnovan na njihovom odnosu sa pratiocima, stopi rasta publike i upotrebi drugih platformi, poput Instagrama".

Učesnici treba da podnesu svoja "dela" kao i da odgovore na niz pitanja uključujući "Šta bi bio vaš jedini san da učinite svet boljim mestom?", kako bi učestvovali u takmičenju.

Najpre će biti odabran uži izbor od deset kandidata, pre nego što na onlajn ceremoniji dodele nagrada budu proglašene mis i njene dve pratilje. Pobednik će otići kući sa 5.000 dolara (4.600 evra) u gotovini i "programom mentorstva za kreatore" vrednim 3.000 dolara (2.800 evra).

Suosnivač, Vil Monanež, rekao je da se nada da će to postati "Oskar u sferi kreatora pomoću veštačke inteligencije".

U žiriju su dve stvarne osobe, među kojima i istoričarka Seli En Foset, ali i AI modeli Emili Peligrini i Aitana Lopez, virtuelna manekenka koja svojim tvorcima donosi zaradu od 10.000 evra mesečno, "noseći" odeću poznatih brendova, piše Euronews.

Nerealistični standardi lepote

U jeku zabrinutosti zbog posledica koje bi promovisanje nerealističnih standarda lepote moglo da ima naročito na mlade, deluje da takmičenje u "virtuelnoj lepoti" samo doliva ulje na vatru. Čak su i AI članice žirija "oličenje savršenstva" koje je ženama od krvi i mesa nedostižno, ali Foset, koja je specijalizovana za istoriju takmičenja u lepoti, tvrdi da ovde nije reč o njihovom izgledu, piše ovaj portal.

 "Ovde se ne radi o zadnjici, grudima i fantastičnoj figuri. Kreatori imaju priliku da promene percepciju javnosti u pogledu AI žena i ja se nadam da ću igrati ulogu, tako što ću odabrati pobednicu koja predstavlja moderni svet", rekla je ona.

I organizatori takmičenja tvrde da im nije namera da nameću standarde u lepoti, nego da odaju počast veštinama i znanjima kreatora modela zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

"To je takmičenje umetničkih, kreativnih talenata i u lepoti radova kreatora. Baš kao i u tradicionalnim izborima za mis, čak postoji i pitanje na koje će (AI) učesnice odgovarati, a to je: 'Kada biste imali samo jedan san da svet učinite boljim mestom, šta bi to bilo?'", rekao je predstavnik.

Jasno je, međutim, da odgovor neće dati iz sopstvenog iskustva, nego na osnovu podataka kojim su ih "naučili" njihovi tvorci.

(JA/EUpravo zato/Euronews)