OpenAI je ove nedelje najavio svoj najnoviji veliki jezički model sa veštačkom inteligencijom za koji kaže da će učiniti ChatGPT pametnijim i lakšim za korišćenje.

Novi model, nazvan GPT-4o, ažurirana je verzija prethodnog modela GPT-4 koji je lansiran pre nešto više od godinu dana. Model će biti dostupan korisnicima koji nisu platili uslugu, što znači da će svako imati pristup najnaprednijoj tehnologiji OpenAI preko ChatGPT-a.

Kako se navodi, GPT-4o će efektivno pretvoriti ChatGPT u digitalnog ličnog asistenta koji može da se uključi u razgovore u realnom vremenu. Takođe će moći da komunicira koristeći tekst i „vid“, što znači da može da vidi snimke ekrana, fotografije, dokumente ili grafikone koje su korisnici postavili, i da razgovara o njima.

Direktorka za tehnologiju OpenAI-a Mira Murati rekla je da će ažurirana verzija ChatGPT-a sada imati i memorijske mogućnosti, što znači da može da uči iz prethodnih razgovora sa korisnicima i prevodi u realnom vremenu.

"Ovo je prvi put da zaista pravimo ogroman korak napred kada je reč o jednostavnosti korišćenja. Ova interakcija postaje mnogo prirodnija i daleko, daleko lakša“, rekla je Murati tokom obraćanja uživo iz sedišta kompanije u San Francisku.

Korak ispred konkurencije

Nova verzija ChatGPT-a se pojavila u trenutku kada OpenAI nastoji da ostane ispred rastuće konkurencije kada je reč o veštačkoj inteligenciji. Rivali, uključujući Gugl i Meta, rade na izgradnji sve moćnijih modela velikih jezika koji pokreću chat-botove, a mogu se koristiti za uvođenje AI tehnologije u razne druge proizvode.

OpenAI je vesti saopštio jedan dan uoči Google-ove godišnje konferencije za programer, na kojoj se očekuje da će objaviti ažuriranja svog Gemini AI modela, piše CNN.

Kao i novi GPT-4o, Google Gemini je takođe multimodalan, što znači da može da tumači i generiše tekst, slike i audio. OpenAI-ovo ažuriranje takođe dolazi uoči očekivanih najava od Epla na svetskoj konferenciji programera sledećeg meseca. Na njoj se očekuje otkrivanje novih načina uključivanja AI u sledeća izdanja ajfona ili iOS-a.

U međuvremenu, najnovije GPT izdanje moglo bi da bude veoma korisno za Majkrosoft, koji je uložio milijarde dolara u OpenAI.

(EUpravo Zato/Bizlife.rs)