Nova pametna brojila koja je Elektodistribucija Srbije ugradila u Beogradu i Novom Sadu, a uz pomoć sredstava EU, doprinose, ne samo štednji energije, već i očuvanju životne sredine.

Pomoću novih pametnih brojila, potrošači imaju mogućnost praćenja potrošnje električne energije i efikasnosti električnih uređaja, na osnovu čega mogu osmisliti svoj plan štednje.

Uvid u ove informacije, koje će se nalaziti na serverima EDS-a, osim potrošača, imaće isključivo ovlašćena lica u centru upravljanja, što će osigurati njhovu tajnost i poverljivost.

"To znači da ćemo moći da vidimo da recimo noću, dok spavamo i mislimo da ne trošimo ništa, da nam u stvari neki stari frižider troši 300 vati na sat, ili da neki uređaji poput bojlera troše više nego što smo očekivali i da iz toga zaključimo da nam je bolje da nabavimo energetski efikasnije uređaje ili da očistimo kamenac sa grejača bojlera", ocenio je Saša Marčeta, specijalista za pametne merne sisteme u Elektrodistribuciji Srbije.

On kaže da ako smo sa analognih telefona prešli na digitalne, pa na pametne telefone, tako treba i da pređemo na pametna brojila kako bi mogli da iskoristimo sve benefite koja ta brojila pružaju.

Pouzdanost brojila ogleda se i kroz nemogućnost uticaja na tačnost merenja i stanje brojača energije, niti lokalno, niti daljinski, kao i kroz garantovano eliminisanje grešaka koje se javljaju kada se brojila očitavaju „ručnim" putem.

Pored merenja potrošnje i komunikacionog modula, pametna brojila imaju sat i kalendar, kao i memoriju da upamte podatke tako da će brojilo svakog prvog u mesecu u ponoć memorisati tačno stanje potrošnje za račun.

Pametno brojilo ne štedi energiju automatski, već pruža bolju kontrolu njene potrošnje i omogućava preciznije računanje troškova, što je značajna korist.

Samo postavljanje ovih modernih brojila је potpuno besplatno za sve potrošače i biće nastavljeno i u drugim gradovima Srbije u narednom periodu.

Donacije EU u srpsku energetiku:

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Modernizacija merne infrastrukture donosi i ključne promene kojima se pozitivno utiče na životnu sredinu i ekološku odgovornost celokupnog društva.

Podrška za uvođenje pametnih brojila odnosno "smart metering" tehnologije stigla je iz donacije EU i kredita Evropske banke za obnovu i razvoj a očekuju se i sredstva Evropske investicione banke.

Prema najavama iz Elektrodistribucije Srbije, unapređivanje merne infrastrukture nastaviće se i u narednim godinama, a EDS planira da digitalnim brojilima sa daljinskim očitavanjem zameni 80 odsto postojećih brojila do kraja decenije.

Time se kreira energetski održiva budućnost Srbije i gradi neophodna ekološka svest građana.

Prošle godine, EU je pomogla Srbiju sa sektorskom budžetskom podrškom vrednom 165 miliona evra. Deo tih bespovratnih sredstava država je namenila distributivnom sektoru za unapređenje mreže, u šta spada i zamena brojila.

(M.A./EUpravo zato/europa.rs)