Lider Evropske narodne partije (EPP) je istakao da neće biti revizije Zelenog dogovora u celini, budući da je većina zakona iz tog paketa već usvojena u Evropskom parlamentu.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Aleksandar Vondra rekao je da će evropska klimatska politika u narednih pet godina postati "realističnija," piše Politico.

Lise je takođe rekao da uprkos planiranom ukidanju zabrane, neće biti nazadovanja u pogledu klimatskih ciljeva Evropske unije za 2050. godinu.

Ali, čak ni ukidanje zabrane možda neće biti tako lako s obzirom da je upravo glavni kandidat EPP, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bila ta koja je uvela ovu zabranu i podržala je tokom svoje kampanje za drugi mandat.

Osim zabrane za motore sa unutrašnjim sagorevanjem, još jedna oblast Zelenog dogovora bi mogla biti pogođena, a to je poljoprivreda, za koju se EPP obavezala da će je zaštititi od oštrije klimatske regulative, napominje Politico.

Takav stav je u sukobu sa upozorenjima nezavisnih naučnih savetnika da EU ne samo da mora da zadrži postojeće politike, već i da uradi mnogo više, posebno u pogledu emisija iz poljoprivredne proizvodnje.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)