Sunčani dani u Nemačkoj donose nove muke, makar kada je reč o solarnoj energiji.

Izgleda da se ova zemlja toliko okrenula obnovljivim izvorima energije da imaju isuviše energije.

Količina solarnih panela je toliko nadmašila potražnju, da su se cene energenata srozale.

Prema istraživanju banke SEB, koja prati i analizira trendove u svetskoj ekonomiji, nemački prozjumeri su sredinom maja morali da smanje cenu za 87 odsto tokom proizvodnje. Zapravo, cene su pale ispod nule.

U proseku, cena je bila 9,1 evra po megavat-času što je značajno niže u odnosu na 70,6 evra koliko treba da se plati mimo solarne energije.

"Ovo se dogodi sa cenama energenata kada količina neregulisane energije postane veća od potražnje, vrednosti se srozaju kada neregulisana energija najviše proizvodi", navela je švedska banka.

Iza svega stoji prošlogodišnji rekordni talas postavljanja solarnih instalacija u Nemačkoj, dvostruko više nego 2022. godine.

Ukupni kapacitet solarnih elektrana je premašio 81,7 gigavata do kraja 2023. godine, a potražnja je dostigla svega 52,2 gigavata.

Razlika između ponude i potražnje je posebno velika tokom leta jer je tada proizvodnja na vrhuncu, ali je samo korišćenje mnogo manje.

Ugradnja solarnih panela
Frank Hoermann / SVEN SIMON / AFP / Profimedia Ugradnja solarnih panela

Stručnjaci predviđaju da, ukoliko se ne uspori postavljanje novih solarnih elektrana, ovakva situacija bi mogla da zaustavi solarnu ekspanziju u Nemačkoj.

Zato se predlaže da se pobošlja način na koji se koristi proizvedena energija, poput investicija u baterije i infrastrukturu.

Posebno se ističe manjak efikasnosti. Potrošači najviše energije koriste kada sunca nema, na primer uveče kada se vrate sa posla, što znači da se velika količina energije uzalud baci.

(EUpravo Zato/Business Insider)