Ministarstvo zaštite životne sredine je pokrenulo proces konsultacija u vezi sa izradom Strategije zaštite životne sredine - Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 - 2033. godine, Akcionog plana koji je sastavni deo Strategije i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Strategije zaštite životne sredine - Zelena Agenda Republike Srbije za period 2024 - 2033. godine.

Konsultacije će se sprovoditi do 3. oktobra, saopštilo je ministarstvo i dodalo da je objavljena i radna verzija Strategije zaštite životne sredine, Akcionog plana i Izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu Strategije zaštite životne sredine.

Zelena agenda Srbiju - krovni dokument javne politike u oblasti životne sredine

Strategijom se usmeravaju mere i aktivnosti u pravcu Zelene agende, ugljenične neutralnosti, održivog razvoja, zaštite prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i unapređenja kvaliteta života svih građana.

U procesu izrade Strategije integrisani su ciljevi Zelene agende, u skladu sa Sofijskom deklaracijom koju je Srbija potpisala novembra 2020, kao i mere za dalje usklađivanje sa propisima i standardima Evropske unije, kao i izradu mehanizama za praćenje sprovođenja Strategije.

Dokument se bavi i privlačenjem finansijskih sredstava iz fondova Evropske unije i drugih međunarodnih izvora, kako bi se obezbedila potrebna infrastruktura i resursi za sprovođenje mera zaštite životne sredine, navodi se u Strategiji.

U skladu sa principima i stubovima Zelene agende, Republika Srbija će se, u periodu od 2024. do 2033. godine, fokusirati na nekoliko ključnih oblasti:

  • Klimatske promene i dekarbonizacija
  • Cirkularna ekonomija
  • Smanjenje zagađenja životne sredine
  • Zaštita biodiverziteta i ekosistema
  • Održivi prehrambeni sistemi i ruralni razvoj.

Akcioni plan za period od 2024. do 2028. godine za sprovođenje Strategije zaštite životne sredine - Zelena agenda za Republiku Srbiju za period od 2024. do 2033. godine, utvrđuje aktivnosti za sprovođenje mera za ostvarivanje ciljeva Strategije.

Plan određuje rokove, nosioce i partnere, kao i finansijska sredstva i izvore finansiranja za sprovođenje utvrđenih aktivnosti.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)