Na listi najposećenijih turističkih destinacija EU u 2023. godini su španska Kanarska i Balearska ostrva sa 83,2, odnosno 61,7 miliona noćenja stranih turista. 

Istraživanje je pokazalo da su grčki Zakintos i hrvatsko poluostrvo Istra bili toliko posećeni da su trpeli i najveći pritisak u odnosu na broj lokalnih stanovnika.

Prema najnovijim podacima Eurostata, Majorka je bila omiljena destinacija stranih turista 2023. godine. Studija Eurostata je uzela u obzir broj noćenja turista na toj lokaciji.

Špansko Balearsko ostrvo je na vrhu liste destinacija EU sa preko 47 miliona noćenja.

Drugo i treće mesto zauzimaju takođe destinacije ove južnoevropske zemlje, Tenerife i Barselona, a za njima slede Venecija, Pariz i Rim.

Kanarska ostrva, španski arhipelag u Atlantskom okeanu okrenut prema marokanskoj obali, najpopularnija je geografska oblast, sa tri destinacije u prvih 20, Tenerife, Gran Kanarija i Lanzarote, i ukupno 83,2 miliona noćenja.

Međutim, Kanarska ostrva su takođe jedno od oblasti koje se suočavaju sa najvećim pritiskom turizma u poređenju sa brojem lokalnih stanovnika.

Među svim zemljama EU, Grčka trpi najveći pritisak od turizma, sa šest od deset lokacija na listi najnaseljenijih.

Na tabeli, iza Zakintosa, najveći pritisak zbog velike posećenosti trpi hrvatska Istra.

Gradić Hum u Istri
Ivana Grgic / imago stock&people / Profimedia Istra je u 2023. godini bila jedna od najposećenijih turističkih regija u Evropi

S druge strane,po pritisku, ako se gleda kvadratni kilometar naseljenosti i turistička posećenost, najviše trpe Atina, Kopenhagen i Minhen.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)