Lokalci kažu da im je kvalitet života lošiji nego ranije, dok nije došlo do probema sa prekomerni turizmom.

Nema pristupačnog stanovanja i adekvatne zdravstvene zaštite  Sve veći spisak pritužbi se baca na lokalne vlasti koje ne uspevaju da drže pod kontrolom broj turista na Majorci.

Ovog vikenda, demonstranti na Majorci upali su na popularnu plažu i iskazali svoje nezadovoljstvo zbog ovog problema.

Članovi pokreta "Occupem Les Nostres Platges" (Okupirajte naše plaže) okupili su se u popularnoj oblasti Balneario 6 na plaži S'Arenal u Palmi.

Tom prilikom, više od 100 demonstranata položilo je svoje peškire i simbolično se kupalo u moru, pozivajući na stroža ograničenja u turizmu.

I ranije su stanovnici Majorke protestvovali. Prošle godine su čak postavili lažne table na lokalnim plažama koje upozoravaju turiste da se drže podalje, dok su na susednoj Ibici takođe bili protesti protiv prekomernog turizma.

Protest protiv prekomernog turizma na Majorci
Youtube printscreen/ Euronews.com Protest protiv prekomernog turizma na Majorci

Demonstranti na plaži S'Arenal rekli su da više ne mogu da uživaju u svojoj zemlji jer je preplavljena turistima.

Jedna mlada žena je rekla:

"Došli smo ovde da zahtevamo da mi kao meštani možemo da uživamo na našim plažama, na kojima danas uživaju samo turisti".

Prošle godine Majorka je imala rekordnih 14 miliona stranih posetilaca. Ove godine, trend ne pokazuje znake usporavanja, sa više od šest miliona turista koji su došli i pre letnje sezone, što je povećanje od osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

Još jedan od demonstranata je istakao šire posledice masovnog turizma.

"Od nestanka lokalne kulture, povećanja troškova života do pogoršanja javnih usluga... Verujemo da mnogi turisti to razumeju jer su svesni šta to znači u njihovom rodnom gradu".

Kao odgovor, Balearska vlada je stvorila zajednički komitet sa predstavnicima turističkog sektora i civilnog društva koji će raditi na načinima za suzbijanje uticaja prekomernog turizma.

Promene uključuju pojačane kontrole protiv nelegalnog smeštaja turista, sa 27 novih inspektora i kazne koje idu do 80.000 evra za prekršaje.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)